De Wijk De Wereld brengt bewoners Wolfsbos in theaterproject dichter bij elkaar. 'Ik ben echt nieuwsgierig waar het geheel op uitkomt'

Jongleur Guido van Hout treedt op bij het mini-theater van De Wijk De Wereld in De Wielewaal.

Jongleur Guido van Hout treedt op bij het mini-theater van De Wijk De Wereld in De Wielewaal. Foto: Andre Weima Fotografie

Het minitheater van De Wijk De Wereld staat er letterlijk wat verlaten bij. Een paar lege stoelen staan nog voor het rode mobiele theatertje op de parkeerplek naast d’Olde Bieb. Via de zijdeur van het gebouw klinkt echter ritmische salsamuziek. Valt de promomiddag voor het theaterproject in het water? Wie binnen is geweest weet dat dat niet zo is.

„We zijn vanmiddag buiten begonnen, super. Maar toen kwam er zo’n dikke bui.... we zijn toch naar binnen gegaan”, vertelt artistiek leider Leonne de Jong. „Dat is wel jammer, want buiten kunnen toevallige passanten even stil blijven staat om te luisteren naar de muziek.” Regelmatig loopt zij dan ook naar buiten om mensen van straat te ‘plukken’ en bij de activiteiten te betrekken. Binnen speelt Ensemble de la Rosa Latijns-Amerikaanse muziek. Zangeres Belkys Maria Montero De la Rosa raakte bij het theater betrokken toen zij eraan meedeed in de Oosterparkwijk in Groningen. Stilstaan op de muziek die zij samen met twee muzikanten (keyboard en congadrums) is bijna onmogelijk. Spontaan wordt er dan ook echt ‘ouderwets’ gedanst door liefhebbers. Soms voorzichtig in een hoekje, maar de 87-jarige Henk - dol op een dansje- leidt de dames schroom rond pal voor het publiek. Het allerbelangrijkste: de dansers hebben lol, heel veel lol.

Wijklied Wolfsbos

Doel van DWDW is buurtbewoners bij elkaar te brengen door middel van een toneelvoorstelling. Na twee bewonersbijeenkomsten zijn nu de verschillende groepen gevormd, denk aan zang, dans en theater. Niet alleen wijkbewoners maar ook bewoners van het AZC en Oekraïners die regelmatig in buurthuis d’Olde Bieb bijeenkomen doen mee aan het project. Iedere groep neemt onder leiding van professionele theatermakers scenes van de toneelvoorstelling voor hun rekening. In het stuk worden de verhalen van bewoners verwerkt. Eigenlijk net als in het Wijklied Wolfsbos. Het maken van zo’n lied is traditie in het project.

Zeulen met piano

Vorige week werd de clip erbij opgenomen. Leonne straalt bij de herinnering: „Met veertig mensen hebben we die gemaakt, op 30 locaties.” Met ondeugende ogen slaakt ze theatraal een zucht en zegt: „We hebben met die piano lopen zeulen joh!”

Wie de clip bekijkt weet dat het waar is. Dit nummer wordt gezongen in het Drents door Martijje Lubbers en de bijbehorende video zit boordevol wijkbewoners. De zangeres heeft het nummer ook deze dag gepresenteerd in het minitheater. Net als jongleur Guido van Hout kan zij nog buiten optreden, voordat de bui overkomt.

Later binnen laat Guido nogmaals zien dat hij met jongleerkegels zowat de zwaartekracht kan trotseren, maar het publiek is helemaal onder de indruk als hij muziekjongleur aan de slag gaat. Ritmisch schudt hij met doorzichtige ballen die gevuld zijn met rijst, kogels of koperen balletjes. Iedere soort met zijn eigen geluid. Heel wat aanwezigen gaan ook zelf aan de slag met de rijstballen. In een kring geven ze schuddend het geluid door en binnen een paar minuten is iedereen enthousiast. „Gooi, klap, schud,” doet Guido voor. Er wordt druk geoefend, 7 of 87 jaar. Het maakt niet uit. Ze giechelen allemaal. Over verbinding gesproken.

Witte maskers

Martin de Vries kijkt genietend toe. Zijn vrouw nam hem ooit mee naar d’Olde Bieb om koffie te drinken. „Nu doe ik hier van alles. Dingen die ik leuk vind.” Een seconde of twee is hij stil. „Ook dingen die ik niet zo leuk vind, zoals afwassen”, grapt hij. Hij raakte ook verzeild in het De Wijk De Wereld-project. „De schuld van Sarah.” Sarah van der Meer is de begeleider van de toneelgroep van DWDW. „Haar enthousiasme is zo aanstekelijk.”

De 81-jarige bewoner uit de Wulp heeft totaal geen toneelachtergrond, toch is hij een van de spelers die half mei op de planken staat van De Tamboer tijdens de voorstellingen van De Wijk de Wereld - Wolfsbos. „We doen iets met witte maskers. Moeten allemaal dingen uitbeelden. Zo moest ik tijdens een repetitie eens laten zien wat ik zou doen als ik een bioscoop binnenloop. Ik pakte een papiertje uit mijn zak en deed alsof het mijn ticket was waarmee ik de goede rij zocht. Ach, ik denk praktisch. Het verbaasde Sarah geloof ik.”

Hoe de voorstelling eruit gaat zien, daar heeft Martin geen idee van. „Daar ben ik ontzettend benieuwd naar, hoe Sarah hier straks een voorstelling van maakt. Misschien is dat wel de hoofdreden dat ik elke week kom repeteren. Ik ben echt nieuwsgierig waar het geheel op uitkomt.”

Kaartverkoop gestart

Wie dat ook wel eens wil zien. Dat kan. De kaartverkoop voor de voorstellingen in De Tamboer is gestart. De uitvoeringen zijn van 11 tot en met 13 mei. Donderdag 11 mei is om 20.00 uur de try-out. De première is vrijdag 12 mei om 20.00 uur en de voorstellingen op zaterdag zijn om 14.00 en 20.00 uur.