De 100-jarige 'Tantie' Jantje Kamphuis is een tweede moeder voor veel familieleden

Jantje Kamphuis ('Tantie') groet burgemeester Karel Loohuis op haar 100ste verjaardag. Foto: André Weima Fotografie

‘Tantie Jantje’, wordt Jantje Aaltje Kamphuis liefkozend door familie genoemd. Maandag werd ze 100 jaar. Een feestelijke dag waar ze zichtbaar van genoot. Ze kreeg heel wat bezoek over de vloer, waaronder burgemeester Karel Loohuis.

Jantje Aaltje Kamphuis, geboren te Noorddijk op 6 september 1921 is de tweede in rij van 4 kinderen in een boerengezin. ‘Tantie’ (oftewel Tante Jantje) was de oudste dochter. Ze had twee broers en één zus. ‘Tantie’ groeide op in Engelbert op de boerderij. Tot eind jaren zestig was dit een gemengd bedrijf; akkerbouw en veeteelt

Toen Jantje 13 jaar oud was kwam er nog een broertje. Ze werd geacht voor de kleine Hendrik (roepnaam Henk) te zorgen, en was er toen geen tijd voor een verdere opleiding. Omdat ze zo zorgzaam is hielp Jantje daar waar binnen de familie kinderen werden geboren.

Op 24 januari 1961 (bijna 40 jaar later) behaalde Jantje alsnog haar diploma als pedicure en was werkzaam bij Rozet in Hoogeveen. Doordeweeks woonde ze op kamers en in het weekend ging ze naar huis.

Cheffin bij Livera

Tantie Jantje kreeg de kans om zich te verbeteren qua baan. Ze ging aan de slag bij de familie Hendriksen en werkte daar als cheffin in de lingeriezaak Livera. Op haar 70e stopte Jantje met het werken en verhuisde naar de Zaaier waar ze nu nog steeds woont.

Haar familie koestert ‘Tantie’. ‘Ze wordt binnen de familie gezien als een tweede moeder en heeft een bindende factor binnen de familie.’, aldus een familielid. Dit werd stukken minder toen ze haar auto moest inleveren na een ziekbed.

De 100-jarige is goedlachs en helder van geest. Zij krijgt nu zelf thuiszorg en haar maaltijden worden bezorgd door slager.

Nieuws

menu