De ‘Sound of Freedom’ is terug. Poetins agressie zorgt voor herwaardering van Defensie

„Een Fokker D.21-jachtvliegtuig van de Luchtvaartafdeling van het Nederlandse leger werd tijdens één van de vele luchtgevechten op de vroege ochtend van de tiende mei 1940 neergeschoten door een Duitse Messerschmitt boven het strand van Scheveningen. Gelukkig kon de piloot zich per parachute redden en heelhuids de begane grond bereiken. Het was nu zaak voor hem om zich zo snel mogelijk weer bij zijn onderdeel te melden. Nog natrillend van de doorstane emoties, sprong hij op lijn 10 in Scheveningen die juist haar eerste rit reed. In de tram staarden de passagiers, op weg naar hun werk, hem aan alsof hij van een andere planeet kwam. Hij zag er, zo vond men, in zijn vliegerkleding maar vreemd uit. Zo ga je in Den Haag toch niet gekleed?

De F-35's werden tot voor kort vooral gezien als irritante lawaaibakken. Poetin heeft ervoor gezorgd dat ze nu bekend staan als verdedigers van onze vrijheid.

De F-35's werden tot voor kort vooral gezien als irritante lawaaibakken. Poetin heeft ervoor gezorgd dat ze nu bekend staan als verdedigers van onze vrijheid. Foto: Gerrit Boxem

Om zich te verontschuldigingen vertelde de piloot aan zijn medepassagiers dat het oorlog was, met als enig resultaat dat de mensen zeiden: ‘Bestaat niet!’, of ‘Nou, zeg…’ Daarop riep de D.21-vlieger verontwaardigd uit dat hij nota bene zelf zojuist door een Duitsers uit de lucht was geschoten. Zijn medereizigers schudden wat meewarig het hoofd en keken vervolgens strak voor zich uit. Met gekken kun je je maar beter niet inlaten.”
Oorlog is een fenomeen dat veel burgers niet onder ogen willen zien, ook al is die een feit. Bovenstaand stukje is daar een goede illustratie van. Door bezuinigingen op Defensie in de jaren ’30 was ons leger in 1940 geen serieuze partij voor de Duitse Wehrmacht. En veel burgers staken, zoals u heeft kunnen lezen, tot op het laatst de kop in het zand en wilden niet geconfronteerd worden met de harde werkelijkheid. Tot het te laat was.

Nieuws

menu