Danspaleizen en muzieksalons voor ouderen in Hoogeveen: ‘Elkaar weer ontmoeten en lekker bewegen’

Ook in Hoogeveen gaan er danspaleizen gehouden worden.

Ook in Hoogeveen gaan er danspaleizen gehouden worden. Foto: Danspaleis

Onder het motto ‘Dansend corona uit’ begint Stichting Welzijnswerk (SWW) Hoogeveen komende maand met zogenoemde danspaleizen en muzieksalons voor ouderen, mantelzorgers en anderen die graag dansen. Op een laagdrempelige manier wordt iedereen uitgenodigd te gaan bewegen, maar ook het sociale aspect speelt een grote rol.

„Iedereen die nieuwsgierig is, kan gezellig langskomen. We gaan er een feestje van maken”, lacht opbouwwerker Yvonne Kuijer van SWW. Samen met collega Frederike Lunenberg is zij projectleider van het nieuwe project voor met name ouderen uit de hele gemeente.

Begin volgende maand worden de eerste twee danspaleizen gehouden in Nieuwlande en de wijk Wolfsbos in de stad. Kuijer: „Een danspaleis is een evenement van de landelijke stichting Het Danspaleis. Die is al een paar jaar bezig met het organiseren van zulke evenementen voor ouderen in heel Nederland. Ze komen nu voor het eerst naar Drenthe.”

Herinneringen ophalen en dansen

Maar wat houdt zo’n danspaleis in? „In een gezellige sfeer kan iedereen liedjes aanvragen bij de plaatjesdraaiers, herinneringen ophalen aan het dansen en de muziek van vroeger en dan zelf een dansje wagen”, legt Kuijer uit. In Nieuwlande strijkt de organisatie op vrijdag 3 september van 15.00 uur tot 17.00 uur neer bij MFC De Opsteker.

„Het evenement is bedoeld voor zelfstandig wonende ouderen uit alle buitendorpen van de gemeente Hoogeveen, maar ook voor mantelzorgers en buurtbewoners”, zegt Kuijer. „Mensen van Het Danspaleis gaan met de ouderen in gesprek en nodigen ze ook uit voor een dansje. Daarnaast leiden wij eigen vrijwilligers die dit ook gaan doen. Dan kunnen we dit in de toekomst zelf blijven organiseren.” SWW is ook naarstig op zoek naar vrijwillige dj’s, oftewel plaatjesdraaiers.

Op 4 september vindt het tweede danspaleis plaats bij Kunstwark in ‘t Park in de wijk Wolfsbos. Dit is bedoeld voor de ouderen uit de stad zelf. Het danspaleis wordt die zaterdag gehouden van 11.00 tot 13.00 uur. Beide evenementen vinden plaats in de open lucht en er kan gedanst worden met behulp van anderhalvemeterstokken om de afstand te bewaren.

Muzieksalons in buurthuizen

Na de twee danspaleizen houdt SWW samen met stichting Het Danspaleis twintig zogenoemde muzieksalons in verschillende buurthuizen in zowel Hoogeveen als de omliggende dorpen. „Die zijn kleinschaliger van opzet. Ze zijn bedoeld voor tien tot twaalf deelnemers en daarbij gaat het meer om het praten over en luisteren naar muziek. Maar uiteraard hopen we dat ook die deelnemers in zijn voor een dansje”, lacht Kuijer.

Op 28 oktober volgt opnieuw danspaleis. Die is voor ouderen uit de hele gemeente en vindt plaats in Theater De Tamboer. Goed kunnen dansen is trouwens beslist geen vereiste. „Het gaat er vooral om dat mensen elkaar ontmoeten en lekker kunnen bewegen. Ook ouderen die in een rolstoel zitten of een rollator gebruiken, kunnen gewoon komen. We hopen dat de muziek en de sfeer mensen prikkelen om in beweging te komen. Bewegen kan iedereen op zijn eigen manier.”

Aanmelden

Voor de muzieksalons moeten deelnemers zich aanmelden, vanwege het beperktere aantal beschikbare plekken. Dat kan via SWW Hoogeveen, tel: 0528 – 278555. Voor de danspaleizen geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Ook vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij SWW. Op de site www.swwh.nl is de vacature voor plaatjesdraaier te vinden.