Dagboek van jongerenwerker Maarten van Norren: 'De dynamiek en het enthousiasme van jongeren vind ik tof'

Inwoners van de gemeente Hoogeveen, of mensen die in deze gemeente werken, geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week jongerenwerker Maarten van Norren (47) van Stichting Welzijnswerk (SWW) Hoogeveen.

Jongerenwerker Maarten van Norren.

Jongerenwerker Maarten van Norren. Foto: André Weima Fotografie

Donderdag 30 september

Ik schrik wakker, het is vandaag een spannende dag: vandaag is de feestelijke opening van jongerencentrum ‘ The Base ’. De vraag is natuurlijk: komen er wel jongeren op af en zo ja hoeveel? Ik neem een koude douche, doe mijn ademhalingsoefeningen en spring in mijn auto. Voor het zover is, hebben we eerst een overleg met Jong Zuid, een interdisciplinair overleg met verschillende professionals met onder anderen basisschooldirecties, de cultuurcoach en een bibliothecaresse onder leiding van de gebiedsregisseur van Jong Zuid/Wolfsbos. Samen bekijken we welke naschoolse activiteiten aantrekkelijk zijn en we kunnen neerzetten voor kinderen en jongeren uit de wijk. Na het overleg spring ik weer in mijn auto, het is tijd om me voor te bereiden voor de feestelijke opening van The Base . Ik rijd naar Scala waar ik samenwerk met Urban Arts, zij zullen deze middag de graffiti en de muziek verzorgen. We laden alles in en als we aankomen staat Wesley al paraat. Hij is actief vanuit een lokaal buurthuis voor jongeren en bakt vandaag de hamburgers. De dag verloopt succesvol: een 60-tal jongeren, verspreid over de inloop, bezoeken The Base , ook collega’s en mensen uit het netwerk nemen een kijkje. Ik moet me haasten. Om 20.40 uur ondersteun ik jongeren vanuit de moskee met hun aanvraag voor De Smederijen voor een financiële bijdrage voor het voetballen met jongens uit de wijk. Het was een lange dag, ik ben tevreden. Ik heb weer een hoop blije gezichten gezien en waardevolle dingen gedaan.

Vrijdag 1 oktober

Vandaag neem ik een kijkje op het Cruyff Court in Zuid. Er zijn vandaag workshops voor kinderen zoals free-runnen, breakdance en schilderen. Ik spreek een aantal jongeren: “Maarten, de inloop was tof. Gebeurt dat vaker?” “Elke donderdag van 16.00 tot 19.00 uur op de Boekweitlaan 65A”, zeg ik. De jongeren rennen weer keihard weg achter elkaar aan, de dynamiek en het enthousiasme van jongeren vind ik tof. Vaak hoor ik “Maarten, dat komt omdat je zelf nog een soort groot kind bent.”

Zaterdag 2 oktober

Vandaag bezoek ik een van mijn beste maten. Hij is opgenomen in het UMCG voor een chemokuur. Ik weet dat zijn einde nabij is, het doet pijn maar tegelijkertijd hebben we een toffe tijd. Deze momenten koester ik, want voor hoelang is hij nog onder ons?

Zondag 3 oktober

Zondag chillings. Een paar rondjes door het bos gelopen in mijn woonplaats Norg en wat gehangen op de bank.

Maandag 4 oktober

Overleg met het jongerenwerkteam. Jongerenwerkers zijn dynamische, drukke en empathische mensen die het liefst in contact staan met jongeren en iets voor ze willen betekenen.

Dinsdag 5 oktober

Dinsdag is overlegdag binnen SWW. In mijn gebied Wolfsbos Zuid is er overleg met het kernteam: een ketenoverleg van professionals die actief zijn in de wijk zoals politie, boa, woningstichting, opbouwwerk en GGZ. We bespreken casussen uit de wijk en welke interventies er eventueel ingezet kunnen worden. Daarna overlegt het gebiedsteam met elkaar. SWW werkt vanuit gebiedsteams waarin professionals zitten vanuit verschillende sociale disciplines. Denk aan maatschappelijk werk, schoolmaatschappelijk werk, cliëntondersteuning, opbouwwerk en jongerenwerk. We werken goed samen en versterken elkaar. Ik rij nog even langs het Cruyff Court waar ik even een potje voetbal speel met jongens uit de wijk. Een jongen komt naar me toe: “Maarten, Maarten, ik ben aangenomen bij de jeugd van FC Groningen!” Hoogeveen is, heb ik gemerkt, een talentenvijver voor profclubs. Het is ook niet gek dat Vivianne Miedema hier is opgegroeid.

Woensdag 6 oktober

Vandaag ga ik de wijk in. Ik heb een gesprek met een buurtbewoner. Zij wil wel wat organiseren voor de jongeren van de wijk. Ik geef haar mijn kaartje en zeg haar me te bellen als ze een afspraak wil. Ik bezoek de basisscholen De Zuiderbreedte en het KC Wolfsbos. Er is wat overlast van jongeren en of ik in gesprek wil gaan met de jeugd. Ik geloof in empowerment , de jongeren verantwoordelijkheid geven en in hun kracht zetten, de vervelendste jongeren kunnen je dan verrassen met kwaliteiten en talenten die je eerst niet had verwacht. ‘s Middags heb ik nog een overleg met een groep skaters bij Urban Arts van Scala. Ze willen graag een goede skatevoorziening in Hoogeveen. Wij vertellen dat het belangrijk is dat ze eerst een community opbouwen, want voor drie skaters gaat de gemeente geen duur skatepark aanleggen. We betrekken ze bij de organisatie van een Blockparty en evenement in de wijk voor jongeren, kinderen en volwassenen, waarbij een ‘urban art’ centraal staat, zoals skaten, basketbal of breakdance en uiteraard de sociale cohesie in de wijk wordt bevorderd.