Dagboek van Melanie Hoekstra: 'Geweldig, deze spontane gebeurtenissen'

Melanie Hoekstra tijdens het uitje naar de Orchideeën Hoeve.

Melanie Hoekstra tijdens het uitje naar de Orchideeën Hoeve. Foto: Hodazo

Inwoners van de gemeente Hoogeveen geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Melanie Hoekstra (31 jaar) die in het dagelijks leven een kleinschalige dagopvang (HoDaZo) runt en vrijwilligster is bij het Alzheimer café. Samen met haar partner Martijn heeft ze vier kinderen.

Donderdag 16 september

Vandaag heb ik een administratiedag. Ik heb een lijst met zo’n 22 punten die ik wil afwerken. Het zijn uiteenlopende punten, van voorbereiding voor de activiteit van morgen tot het vernieuwen van een stukje op de website tot het inboeken van bonnetjes. Een volle dag, dus regelmatig wordt mijn thee weer koud.

’s Avonds ga ik nog even naar de dagbesteding. Er is namelijk een nieuwe kast geleverd, een bouwpakket. Ik wil deze natuurlijk meteen in elkaar hebben en ga aan de slag. Nadat de kast in elkaar is gezet (met hulp), richt ik deze in. Rond 23.30 uur zit ik in de auto terug naar huis.

Vrijdag 17 september

Er komt vandaag een oud-deelneemster op bezoek. Ze is verhuisd naar een verpleeghuis en wilde graag eens terugkomen. Ook komen er een moeder en dochter op de koffie om de sfeer te proeven en te kijken of de dagbesteding passend zou kunnen zijn voor mevrouw.

We hebben gesjoeld en gewandeld vandaag. Wandelen is een vast onderdeel van de dag, want dit heeft een bewezen positief effect op het geheugen van mensen. En veel van onze deelnemers hebben te kampen met geheugenverlies.

Tijdens de koffie begint een deelnemer spontaan te zingen en de groep zingt gezellig mee. Ik zoek een liedje op met de voornaam van een deelnemer. Als deze op staat, begint de vrijwilliger luchtgitaar te spelen. Ik pak een peer als microfoon en playback de tekst mee. Samen geven we een luchtconcert. De deelnemers genieten en swingen op de stoel met ons mee. Geweldig, deze spontane gebeurtenissen!

’s Avonds hebben we een spelletjesavond met de kinderen.

Zaterdag 18 september

De wekker gaat om 8.00 uur, vandaag staat klussen in onze bouwval op de planning. Ja echt waar, het is ons gelukt om in deze tijd een huis te kopen. Nou ja een huis, het is meer een bouwval. Tussen het klussen door moet dochterlief naar turnen en weer opgehaald worden.

Weer thuis aangekomen is het een zoete inval. Er zijn zo’n 10 kinderen druk met het ruilen van Pokémonkaarten. Voor mij tijd om de weekboodschappen te halen. ’s Avonds eten we patat. De twee oudste kinderen gaan slapen bij oma. Met de jongste twee houden we een filmavond.

Zondag 19 september

Ook vandaag is er geen uitslapen bij. We gaan zwemmen. We zijn om 10.00 uur in het zwembad en om 13.00 uur kleden we ons weer om. De twee oudste kinderen gaan naar oma en de jongsten gaan mee naar huis. Thuis maken we traditiegetrouw soep. Dit doen we elke zondag samen met de kinderen. Als de soep pruttelt maak ik mij klaar voor een high tea met een vriendin. Het is een gezellige middag. Als de kinderen op bed liggen, pak ik de auto voor morgen in. We gaan namelijk met de groep naar de Orchideeën Hoeve.

Maandag 20 september

Vandaag is eindelijk de dag, we gaan een dagje uit! Helaas belt een deelnemer af vanwege gezondheidsredenen. Ik hoopte zo dat iedereen mee kon. We rijden in totaal met vier auto’s en verzamelen bij tankstation Klok. Als alle auto’s er zijn, vertrekken we richting Luttelgeest.

Eenmaal binnen is het prachtig, de aapjes, de bloemen, de vogels, geweldig! De deelnemers genieten volop. Nadat we de route hebben gelopen, sluiten we af met een patatje en snack in het restaurant. We lopen nog even door het winkeltje en gaan dan naar huis.

Dinsdag 21 september

Vandaag heb ik weer een administratiedag gepland. Er staat een kennismakingsgesprek gepland voor een nieuwe deelnemer. Tijdens dit gesprek wordt een plan opgesteld waarin de wensen van de deelnemer staan. Zo weten wij als begeleiders waar de deelnemer zich fijn bij voelt. Maar ook andere zaken als privacy, medische achtergrond, levensverhaal et cetera zijn een vast onderdeel van het gesprek.

Na het gesprek maak ik een dossier aan en doe ik andere administratieve werkzaamheden.

Woensdag 22 september

Vandaag sta ik weer een dagje voor de groep. Ik ben wat aan de late kant en alle wegwerkzaamheden in Hoogeveen werken niet mee. Als ik mijn excuses maak, zegt de deelnemer: ‘Ach joh, doe kalm an, de dag is nog lang’. Ze heeft gelijk. Eenmaal in Hollandscheveld blijk ik ook maar 5 minuten later te zijn.

Nadat we uit volle borst ‘Lang zal ze leven’ gezongen hebben, beginnen we met koffie en gebak. Een deelnemer is jarig.

Er staat voor de lunch courgettesoep op het menu. Deze wordt vers bereid door de groep. De soep is werkelijk heerlijk en de pan is helemaal leeg. ‘s Middag hebben we gewandeld en geknutseld. Twee deelnemers wilden niet knutselen en hebben gedamd.