Freddie Uiterwijk Winkel: Een week vol wandelpogingen wordt vermoeilijkt door regen, veel regen | Dagboek

Freddie UiterwijkWinkel tijdens de fotocursus die hij geeft.

Freddie UiterwijkWinkel tijdens de fotocursus die hij geeft. Foto André Weima

Inwoners van de gemeente Hoogeveen geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Freddie UiterwijkWinkel. De 67-jarige Hoogevener is getrouwd met Leny en vader van twee kinderen, Yvonne en Ramon. En opa van drie kleinkinderen van 2,5 jaar oud waarvan één tweeling. Freddie, jarenlang eigenaar van FotoAnnoBakker is gepensioneerd, maar blijft bezig met zijn vroegere werk: fotografie. Dat is ook gelijk zijn hobby: FotoUiterwijkWinkel.

Donderdag 12 januari

De dag begint rond 8.00 uur zoals bijna alle dagen sinds ik een jaar geleden ben gestopt met de winkel. Daar probeerde ik altijd om 8.00 uur aanwezig te zijn om de mails te beantwoorden en bestellingen klaar te maken voordat de winkeldeur om 9.00 uur openging.

Zodra het buiten even iets minder regent haal ik de auto leeg. Gisteravond heb ik de eerste van negen fotocursusavonden gegeven bij de Boerhoorn in Zuidwolde. Dit was ook weer de eerste cursus in het nieuwe jaar. Het is een cursus die ik ook veel gaf toen ik de winkel nog had. Een cursus voor mensen die een spiegelreflex of systeemcamera hebben en niet alle mogelijkheden van dit prachtige apparaat kennen.

Omdat het erop lijkt dat we de hele dag regen start ik maar eens met het isoleren van de zolder. Dit ben ik al jaren van plan maar kon dit altijd voor mij uitschuiven omdat ik het daarvoor te druk had. Onder het motto ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus denk ik dat ik het wel kan’ (uitspraak geleend van Pippie Langkous) heb ik aan het eind van de dag een groot stuk van de zolder lekker ingepakt met glaswol.

Vrijdag 13 januari

Volgens de kalender begint de dag verkeert: vrijdag de 13e. Toch was het ‘s morgens droog dus dacht ik nog wel even een wandeling te kunnen maken van zo’n 10 kilometer. Zoals ik iedere dag doe als ik verder geen verplichting heb.

Maar na een goed kwartier kwam de regen met bakken naar beneden. Gauw weer naar huis waar ik maar aan de boekhouding ben begonnen. Het vierde kwartaal 2022 moest nog worden afgewerkt.

‘s Middags hebben we de 2,5 jaar oude tweeling van onze dochter opgehaald omdat hun ouders een nachtje weg waren. En met twee van deze mannetjes in huis doe je verder weinig anders meer dan speelgoed aanslepen en voorlezen.

Zaterdag 14 Januari

‘s Morgens om 7.30 uur zijn de twee broertjes wakker. Het speelgoed wordt weer direct in gebruik genomen en is wel iets drukker in huis dan anders.

Normaal zou ik na de boterham met ze gaan wandelen, maar met een weersvoorspelling van 100 procent regenkans moeten we ons maar in huis vermaken tot we de jongens om 15.00 uur weer bij hun thuisgekomen ouders kunnen afleveren.

Nog even bij een kennis langsgegaan die deze dag had uitgekozen om te verhuizen Die kan nog best wel wat hulp gebruiken dus hebben we daar nog even de handen uit de mouwen gestoken.

Zondag 15 januari

Volgens de weersvoorspelling zou het ‘s morgens droog blijven dus lekker vroeg op pad om bij Echten te gaan wandelen. Na een paar kilometer voel ik al de eerste regendruppels alweer dus ben ik om 10.30 uur alweer thuis. Wel heb ik nog een paar foto’s kunnen maken van een dreigende donkere lucht waar de opkomende zon nog net onderdoor scheen.

Verder deze dag nog een partij videobanden gedigitaliseerd. Een tijdrovende klus omdat de oude banden vaak verkleefd zijn, waardoor je ze eerst enkele malen heen en terug moet spoelen voor je met het digitaliseren kunt beginnen.

Later op de middag visite gehad, dan is een zondag heel snel voorbij.

Maandag 16 januari

De morgen begon weer droog dus op tijd een poging gedaan om een stuk langs de Hoogeveense vaart te wandelen er moet ook nog een foto worden gemaakt voor de rubriek ‘Dit is ook Hoogeveen’ voor Hoogeveensche maandagkrant. Daar kom ik nog een klant tegen die problemen had met het instellen van haar camera. Die heb ik nog een paar tips kunnen geven.

Onderweg krijg ik een berichtje van een klant die soms vlekjes op zijn foto’s ziet. Of ik weet wat dit kan zijn. Bij de digitale camera is dit iets wat wel meer voorkomt: namelijk stof op de ccd. Ik ben in de buurt dus ga gelijk even langs. Het is wat ik dacht. Hij kan de camera deze dag wel missen dus neem ‘m mee om deze thuis even te reinigen.

Verder deze dag nog bezig geweest met het op dvd-zetten van de overgezette videobanden. ‘s Avonds breng ik de schoongemaakte camera terug.

Dinsdag 17 januari

Eindelijk blauwe lucht en de weersvoorspelling is prima. Dus begin ik de dag met een wandeling richting Stuifzand en dan weer via het industriegebied terug naar het centrum. Onderweg heb ik altijd de camera paraat, al heb ik tijdens deze wandeling maar vijf foto’s gemaakt.

‘s Middags bewerk ik nog een kinderfoto waar één kindje de ogen bijna dicht heeft. Daar zet je dan de ogen uit een andere foto in zodat alle twee de kinderen leuk op de foto staan.

Dinsdagavond is tweemaal per maand de fotoclubavond bij fotogroep Hoogeveen waar we elkaars foto’s bespreken. Toch is het vooral voor de gezelligheid, omdat iedereen iets heeft met fotografie.

Woensdag 18 januari

Deze morgen bewerk ik in opdracht van een klant een foto die in de studio aan de Schutstraat in 2020 met haar gezin op de foto is gezet. Maar nu heeft één van de dochters de verkering uit dus moet het vriendje van de foto worden gehaald. Na twee uur werk zien we een foto waarop het gezin staat zonder de vroegere verkering.

S ’middags nog een gezinsfoto gemaakt. Gelukkig hebben deze mensen een grote huiskamer zodat er ruimte is voor mijn studioachtergrond en twee flitsers. De kleine kinderen vinden het spannend en deden het heel goed. Zodat het een vrolijke foto is geworden.

Thuis gekomen laat ik de studio-apparatuur uit en de spullen voor de fotocursus in de auto. Deze avond om 19.30 uur begin ik met de tweede cursusavond bij de Boerhoorn in Zuidwolde.