Dagboek Gijs Verstegen: 'We horen bij elkaar. We zijn één gezin'

Gijs Verstegen.

Gijs Verstegen. Foto: André Weima Fotografie

Inwoners van de gemeente Hoogeveen en omgeving geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Hoogevener Gijs Verstegen (59). Gijs is operator bij DOC-kaas aan de Alteveerstraat, maar is vooral druk met stichting Present Hoogeveen, de ChristenUnie en zijn gezin. Gijs is getrouwd met Truus en samen hebben zij vier kinderen. Die zijn de deur al uit. Drie kinderen wonen er in de buurt. Er zijn drie kleindochters waar ze regelmatig op mogen passen. In huis zijn er twee pleegkinderen. Truus heeft geen betaalde baan, maar als oma, pleegouder en vrijwilliger is er werk genoeg.

Donderdag 2 december

Vanmorgen breng ik de kinderen naar school. Deze keer drie scholen. Een buurmeisje mag naar De Morgenster. Ons jongste pleegkind gaat naar De Fontein. Ons oudste pleegkind gaat naar De Carrousel. Met de constatering dat ik de nachtdienst in ga komt ook het verlangen om nog even te gaan slapen. Normaal zou ik dat in de avond doen, maar dat gaat nu niet. In de middag zijn er gesprekken in verband met pleegzorg en vanavond is er fractievergadering van de ChristenUnie.

De koffie en het eten met elkaar rond de tafel, samen op de bank het sinterklaasjournaal kijken. Dat zijn ontspannende momenten in een dag.

Vrijdag 3 december

De eerste nachtdienst bij DOC-kaas aan de Alteveerstraat zit er weer op. Toen ik wegging stond er 800.000 liter melk klaar voor de kaasbereiding. Vanavond als ik terugkom zal er zo’n 600.000 liter verwerkt zijn tot kaas. Goed geslapen vandaag.

Eind van de middag na gepraat met Truus over het pleegzorggesprek van gisteren. Goed gesprek. Pleegzorg blijft een bijzonder samenspel tussen eigen ouder, pleegouders, pleegzorg en jeugdzorg. Laten we altijd vasthouden dat deze kinderen het waard zijn om lief te hebben. Ze hebben prachtige mogelijkheden.

Vanavond staat er een sinterklaasfilm aan in de huiskamer. Zelf schrijf ik mijn gedachten op bij een Bijbeltekst (Galaten 3:22) om te delen met mijn zoon. Hij zal hetzelfde doen. Ik zie uit naar wat hij zal schrijven. Nog even zitten, de hond uitlaten en weer aan het werk.

Zaterdag 4 december

Het blijft een vreemde ervaring. Thuiskomen in het donker, slapen en dan wakker worden als het weer donker is. Verder een rustige dag. Even de mail nakijken en beantwoorden. Er is iemand die vraagt naar werken bij DOC. Een nieuwe operator is zeker welkom.

We hebben afgesproken dat iedereen voor het sinterklaasfeest van morgen een sneltest zal doen. Gedaan en zoals verwacht negatief. De laatste voorbereidingen zijn getroffen. Morgen zien we onze kinderen en kleinkinderen weer.

Zondag 5 december

Een nachtdienst met vooral veel schoonmaken. Ook dat hoort erbij. Wat korter slapen om op tijd te zijn voor het Sinterklaasfeest met de jongsten. Echt feest, de cadeaus zijn goed gekozen. Geen strijd om wie het meest heeft, maar blijde gezichten. De oudste is vervolgens ruim een uur bezig met kleine natuurkundige proefjes. Mooi te zien dat hij zo geboeid kan zijn. Een lekkere en gevarieerde maaltijd, waar klein en groot van kan genieten. Daarna het sinterklaasspel voor de volwassenen met kleine cadeautjes. We horen bij elkaar. We zijn één gezin.

Maandag 6 december

Vandaag vooral actief voor Stichting Present Hoogeveen. Met deze stichting willen we groepen activeren om mensen die hulp nodig hebben bij een grotere klus te helpen. We doen dit altijd samen met een hulpverlener. Denk aan een verwaarloosde woning of tuin, een schilderklus of verhuizing. We doen ook sociale projecten. We hebben een coördinator aangesteld en zij moet ingewerkt worden. Ik voorzie haar van de nodige informatie. Inmiddels is er een werkende website met bijbehorend mailadres. De stichting is operationeel. Zin om mee te doen? Mail dan naar info@presenthoogeveen.nl.

Dinsdag 7 december

Vanmorgen opnieuw het Herontwerp Sociaal Domein doorgenomen. Een ambtelijk stuk van de gemeente over de vormgeving van het brede veld van wat het Sociaal Domein heet. Het zit goed in elkaar, maar ik had er graag nog wat andere dingen in gelezen. We gaan erover in gesprek in de fractie van de ChristenUnie en later in de gemeenteraad.

Vanmiddag wat andere dingen gedaan, zoals een konijnenhok schoonmaken, een regenton legen en een luier verschonen van een kleinkind. Van die dingen die ook moeten gebeuren. Ook nog even contact met Stichting Solidair over het project ‘Blij met een bed’. Het eerste bed in opslag kan waarschijnlijk snel geplaatst worden.

Woensdag 8 december

In de ochtend een buitenlamp en een nieuwe bel bevestigd. Zo voelt het weer welkom aan de voordeur. Voorzichtig aan een preek begonnen. Ik preek niet meer, maar de worsteling om van een Bijbeltekst tot een relevante vertolking te komen blijft boeien. Vanmiddag nieuwe schoenen gekocht, zodat ik weer warme voeten heb. De jongste naar kickboksen gebracht in verband met corona op de woensdagmiddag. Vanavond een overleg over de boodschap van de ChristenUnie in de campagne.