Dagboek Emil Knol: 'Je gaat zitten en komt de eerste tijd niet meer overeind'

Emil Knol van Cafetaria De Wielewaal voor het Dagboek. Foto: Andre Weima Fotografie

Inwoners van de gemeente Hoogeveen geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Emil Knol, eigenaar van cafetaria De Wielewaal. In dit dagboek beschrijft Emil vooral wat er in de week voor Koningsdag nog aan organisatiewerkzaamheden voor de Koningsdagactiviteiten in en om het winkelcentrum De Wielewaal zijn. In de voorbereidingstijd zijn natuurlijk de overleggen geweest. Logisch, een Koningsdag regel je niet even in de week ervoor. Voor dit jaar is het toch voor iedereen een beetje een opstartjaar.

Donderdag 21 april

Vandaag heb ik afgesproken dat de deur van de school op Koningsdag wordt opengedaan want voor muziek is stroom natuurlijk essentieel. Ik krijg te horen dat de indeling qua optredens voor Koningsdag geregeld zijn. Ook heb ik geregeld dat de koelcontainers die de dag ervoor komen, tijdelijk een opslag krijgen.


Vrijdag 22 april

Meestal begin ik de dag om 08.00 uur. Om zo rustig op mijn eigen tempo te zorgen voor de voorbereidingen in de zaak. Ik bedenk ’s morgensvroeg, want koken is mijn hobby, wat zullen wij vandaag thuis eens eten? Dat kook ik dan en ook gelijk voor morgen. Ik post dit soms op facebook zodat andere mensen hier weer een ideetje kunnen opdoen. Mijn vrouw geeft aan dat de EHBO-ers voor Koningsdag zijn bevestigd. Weer een geruststelling.


Zaterdag 23 april

Vandaag is het een gewone werkdag. Dat houdt in: olie verversen, producten uit de diepvries in de koeling zetten, personeel instructies geven voor de dag, etc. En als er deze dag tijd voor is, een kort bezoekje tussendoor aan mijn ouders. Tegen 11.00 uur zet ik het terras uit, de ketels en de softijsmachine aan want om 11.30 uur gaat de deur open. Ik werk tot 13.00 uur en ’s middags ben ik vrij. Avondeten doen wij dagelijks om 16.30 uur, in het weekend gekookt door mijn vrouw. Om 17.00 uur ga ik weer aan het werk. Net voor sluitingstijd loop ik met medewerkster Jolanda de te plaatsen bestelling op maandag voor Koningsdag nog even door. Om 20.10 uur ben ik weer thuis. Na een drukke werkdag ben ik wel toe aan rust. Om 22.30 uur ga ik naar bed.


Zondag 24 april

Op zondag zijn wij vanaf 15.00 uur geopend. Ik zet ’s morgens alles alvast klaar. Nog niet het terras buiten, maar wel alvast de zware spullen. Bij een drukke dag ervoor, is het een kwestie van aanvullen van de koeling, zorgen voor nieuwe gehaktballen in de jus, etc. 09.30 uur ga ik sporten. Circa 11.30 uur ben ik weer thuis, tijd voor een kop koffie en een relaxmoment. Tussen de middag eten wij warm en ’s middags een eindje gewandeld. Om 17.00 uur weer werken. Hoe een spits verloopt, weet je natuurlijk niet van tevoren. Het loopt vandaag lekker door, dat werkt fijn. Ondertussen kijk ik of en hoeveel voorraad er moet worden aangevuld. De week sluit ik administratief af en om 20.00 uur ben ik thuis en eet een boterham. Ik kijk televisie en ga dan naar bed.


Maandag 25 april

De cafetaria is vandaag niet open maar werk is er wel. ’s Morgens doe ik de gehele bestelling en loop ik mijn administratie door of alles voor Koningsdag goed geregeld is. Ernaast krijgt de softijsmachine een schoonmaakbeurt. Eer je alle onderdelen uit elkaar hebt gehaald en weer schoon in elkaar hebt gezet ben je toch al snel anderhalf a twee uur verder. Rond 11.30 uur klaar. De rest van de dag is voor mij zelf.


Dinsdag 26 april

Er vroeg uit want de leverancier komt met naast hetgeen normaal wekelijks wordt besteld, ook al het bestelde voor morgen. De koelcontainers gaan in hun tijdelijke opslag. Omdat wij naast de producten die besteld worden, veel huisgemaakte producten hebben, betekent dit een paar keer in de week zorgen dat ook daarvan een nieuwe voorraad aanwezig is. Ik kook, bak, rol in, snijd, marineer, prik, weeg af en stoof Ik spreek met mijn zoon nog even over morgen. Samen met één van zijn beste vrienden bemant hij de kraam. Zij vinden het leuk werk en ik ben blij dat zij het tot nu jaarlijks willen doen. Het opzetten van de kramen gebeurt vanavond en als dat klaar is, praten wij nog even bij en drinken een kop koffie. Mijn vrouw strijkt de werkkleding voor morgen. En ja, na morgen, kan ze weer opnieuw beginnen met de was van alle handdoeken, theedoeken, vaatdoeken, en ook de werkkleding.

Woensdag 27 april Koningsdag

Vandaag is het extra vroeg opstaan. Ik laad de spullen in de auto, rijd naar de kraam en richt hem in. Daarna zet ik binnen als klaar en om 10.00 uur komen Jolanda en Salina die het van mij overnemen. Wat later in de ochtend komen Celeste en Ashley voor wie het dit jaar hun eerste Koningsdag is. Wij zijn door de jaren heen al goed op elkaar ingewerkt, wat zorgt dat je op zo’n dag één grote familie bent. Het eten schiet er overdag een beetje bij in, maar na alle drukte ’s avonds wordt er tijdens de schoonmaak gegeten van de lekkere broodjes, gemaakt door moeders. Als alles aan kant is, wordt de voorraad nagekeken om te beslissen of extra bijbesteld moet worden. Dan ben je kapot maar voldaan. Je gaat zitten en komt de eerste tijd echt niet meer overeind.

Nieuws

menu