Dagboek Bert Veninga: 'De zondagen hebben een eigen ritueel'

Inwoners van Hoogeveen en omgeving geven een inkijkje in hun dagelijkse leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig? Deze week het dagboek van Bert Veninga. De 75-jarige Veninga is eigenaar van een eigen mediabedrijf, is actief bij onder meer Racketclub de Weide, Contactpunt Mantelzorg en verzorgt diverse websites.

Bert Veninga.

Bert Veninga. Foto: André Weima Fotografie

Donderdag 26 augustus

In de ochtend bij de koffie het gebruikelijke ritueel, eerst de krant lezen.

Daarna op mijn kantoor de mails doornemen en vervolgens enkele telefoontjes gepleegd die te maken hebben met het maritieme vakblad SWZ│Maritime . Niet om te schrijven maar voor de verkoop en het verzorgen van de advertenties.

Via de WhatsApp en een mail alle vrijwilligers van de onderhoudsploeg van de racketclub aangeschreven. De vrijwilligers kunnen dan reageren of ze voor 8 september beschikbaar zijn om mee te helpen het park netjes te maken voor het jubileumfeest (25 jaar) van 11 september aanstaande. Dan is er een dagvullend programma van 10.00 uur tot 23.30 uur.

Ook de website opdegroeneweide.nl aangepast die we speciaal hebben ingericht voor de vrijwilligers van de onderhoudsploeg.

Helaas kan ik al een aantal weken zelf niet meer tennissen wegens een blessure aan mijn been. Gelukkig is fietsen heel goed. Daarom maar een eindje gefietst.

Thuisgekomen een van de kleinkinderen naar het zwembad gebracht. Al met al een druk dagje.

Vrijdag 27 augustus

Barbecue. De provincie Drenthe heeft aan de gemeente Hoogeveen subsidie verleend voor organisaties die afhankelijk zijn van vrijwilligers, zodat ze een frisse start kunnen maken na de vervelende coronamaatregelen.

De bedragen hiervoor zijn alleen bestemd voor vrijwilligersinitiatieven die bijdragen aan vitaliteit en kwaliteit van leven en wonen in Drenthe. Ook wij kwamen hiervoor in aanmerking.

Zo hebben we vandaag een barbecue gehouden voor al onze vrijwilligers van het onderhoud op ons park. Vooraf aan de barbecue hebben we een tennistoernooitje georganiseerd. Dit vergt enige voorbereiding vandaar ik hiervoor om 11.00 uur op de club al aanwezig was. De oude scheepstoeter die ik vroeger zelf op mijn eigen schip nog heb gebruikt heb ik meegenomen om elk half uur de wedstrijden met deze scheepshoorn af te blazen. Om 16.30 uur zijn we met de barbecue begonnen. Na afloop de boel opgeruimd en schoongemaakt en was om 20.00 uur weer thuis.

Zaterdag 28 augustus

Als volbloed Groninger sta ik altijd stil bij deze datum. In mijn jeugd was het op die dag altijd feest. We vierden het Groningens Ontzet van het rampjaar 1672 met als afsluiting op de Grote markt een groot vuurwerk.

Vanmorgen per fiets naar Tiendeveen om blauwe bessen te halen bij de kweker Noorderbos.

Teruggereden over Noordscheschut. Daarna naar Racketclub de Weide waar vanaf vandaag het Clafis Drents open Padeltoernooi is begonnen. Dit toernooi met inmiddels 154 deelnemers is het grootste toernooi van Noord-Nederland en duurt tot en met zondag 5 september.

Vervolgens die middag een voostelling van Harm en Roelof bijgewoond. De titel was, U!TdagenD Hoogeveen.

Daarna thuis nog net kunnen zien dat Max Verstappen op Pole Position is gekomen.

’s avonds bij uitzondering buitenshuis gegeten.

Zondag 29 augustus

De zondagen hebben een eigen ritueel. Stipt om 12.00 uur zit ik voor de televisie om Buitenhof te volgen. De voorloper van Buitenhof was Capitool. Ik sloeg dat vrijwel nooit over.

Helaas waren die programma’s zeer links en moest je uitkijken niet gedesoriënteerd te raken in het politieke landschap. Dat was toen zo en tegenwoordig is dat zelfs nog erger. Een rechts geluid wordt in deze uitzendingen vermeden.

Na ruim 50 jaar heb ik het lidmaatschap van het CDA opgezegd en wacht nu af wat Omtzigt gaat doen. Eén van de reden hiervan is dat ik het uitermate ondemocratisch vindt dat het CDA partijen bij voorbaat voor kabinetsonderhandelingen uitsluit. Je zet immers hiermee 2 miljoen kiezers buiten spel. De D van het CDA onwaardig. Maar ook in het beleid kon ik mij niet meer herkennen.

Deze middag gekeken naar de Formule 1. Nooit in dit evenement geïnteresseerd geweest. Maar sinds Max Verstappen als Nederlander goed presteert en mijn schoonzoon nagenoeg nooit de race mist ben ik door hem hiermee een beetje aangestoken. Helaas een race met veel regen en uitstel.

Maandag 30 augustus

Mijn reguliere werkzaamheden hervat. Vervolgens werd ik gebeld om naar de racketclub te komen. Het clubgebouw inclusief de toiletten waren gesloten. Een docent met jongelui konden hierdoor niet van douches en toiletten gebruik maken. Op de padelbaan stond Arjen Robben de bekende Groninger voetballer. Het is bekend dat Arjen deze sport heeft omarmt en in Nederland dit wil promoten. Aardig dat hij nu op onze banen te zien was.

Gelijk een paar boodschappen gedaan en thuis weer opgepakt waar ik gebleven was.

Dinsdag 31 augustus

Als secretaris van het Contactpunt Mantelzorg (CPM), onderhoud ik de website: mantelzorghoogeveen.nl Nu weer wat aanpassingen gedaan in het kader van een rapport over vroegtijdige mantelzorgondersteuning “Samen sterk voor mantelzorg”. Wegens corona zijn de activiteiten van het CPM inmiddels een paar jaar opgeschort. Ook de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg zal dit jaar om deze reden geen doorgang vinden.

Vervolgens na diverse telefoontjes het gras in de tuin gemaaid.

Woensdag 1 september

Eerst naar de tandarts, daarna een bespreking met de kerngroep voor het onderhoud op ons tennispark. Bij de vorige oproep aan ons 43 tellende onderhoudsploeg zijn onvoldoende aanmeldingen gekomen. Wegens het op handen zijnde eerder genoemde jubileum willen we het graag netjes hebben en heb ik een noodoproep moeten doen via de mail en onze eigen WhatsApp-groep en aangegeven dat we ook op maandagmiddag 6 september, dinsdagmiddag 7 september en donderdagmiddag 9 september groepjes willen vormen om te helpen het bovenstaande te realiseren. Mede om te voorkomen dat steeds dezelfde mensen te veel worden belast.

We hebben vandaag ook met vijf man gewerkt aan de verfraaiing van het park. Voor het park heb ik zelf nog enkele boodschappen gedaan en om 17.30 uur was ik weer thuis.