Dagboek Arend Steenbergen: 'Dankzij mijn gezin kan ik het raadswerk en bestuurswerk combineren met ons bedrijf'

Arend Steenbergen.

Arend Steenbergen. Foto: André Weima Fotografie

Inwoners van de gemeente Hoogeveen geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Arend Steenbergen (57 jaar) die in het dagelijks leven een melkveehouderij runt samen met zijn vrouw Ina en hun drie kinderen René, Bart en Twan. Arend is ook fractievoorzitter van VVD Hoogeveen en actief bij LTO.

Donderdag 9 september

We beginnen op onze boerderij met 115 melkkoeien iedere dag om 06.30 uur. Er is altijd genoeg te doen. Het is een ruim erf dus vandaag gemaaid rondom de stal en de tuin. Daarnaast even naar Hoogeveen om wat materiaal op te halen om een waterbak te repareren.

Vanavond hebben we raadsvergadering. Die hebben we vorige week voorbereid met de fractie maar via de mail en app staan we eigenlijk dagelijks met elkaar in contact. Nu staan de aanleg van een drietal zonneparken op de agenda en een rapportage met betrekking tot de jaarrekening van de gemeente. Beide onderwerpen met een verleden en waar op is ingegrepen. Veel over te vertellen maar via de social media van mijn partij kunnen jullie veel volgen.

Vrijdag 10 september

Vandaag in tegenstelling tot de andere dagen om kwart voor zes de stal in om de koeien die te laat naar de melkrobot zijn gegaan even aan te sporen en de ligboxen schoon te maken. Ondertussen vult onze zoon de voermengwagen en verzorgt mijn vrouw Ina het jongvee. Twee zoons helpen op het bedrijf naast een fulltime baan. De derde zoon zit nog in Dronten op school en doet ook een landbouwopleiding.

Vanochtend naar Drachten voor overleg met het regiobestuur van LTO Noord. Dit is de belangenorganisatie van de land- en tuinbouw. Hier was ik bestuurlijk actief tot 2016. Nu was er een tijdelijk probleem met de bemensing van de onderwerpen in Drenthe en hebben ze mij gevraagd om in te springen. Voornamelijk op de portefeuilles landelijk gebied en projecten rondom de verduurzaming van de landbouw.

In de middag bezig geweest met de voeropslag en de voorraad ontdaan van zand zodat de volgende dag weer gras en mais in de voermengwagen geladen kan worden. Daarna weer de controle en werkzaamheden bij de koeien.

Zaterdag 11 september

Op zaterdag zijn er bij ons vaak meer handjes beschikbaar en plannen we altijd werkzaamheden in die alleen lastig uit te voeren zijn.

In de middag speelt de damesselectie van sv Pesse een wedstrijd op sportpark de Marke en om 17.00 uur speelt de herenselectie een bekerwedstrijd. Omdat ik van deze mooie club voorzitter ben had ik daar graag bij geweest. Met een beetje afstemming thuis lukt dat meestal ook, maar deze zaterdag was het niet mogelijk omdat alle zoons andere afspraken hadden.

SV Pesse is een dorpsclub met ongeveer 400 leden en gelukkig komt het voetballeven weer op gang. Zo was vandaag de eerste officiële thuiswedstrijd voor Pesse zondag 1. We gaan ervanuit dat de competities niet weer worden stilgelegd en de club zijn functie weer kan waarmaken.

Het sportpark is in de laatste jaren flink aangepakt, mede door de integratie van de korfbal op het sportpark. Extra kleedkamers, meer parkeerplaatsen, kunstgras en ledverlichting. Een mooie ontwikkeling zodat de randvoorwaarden om lekker te kunnen sporten er zijn.

Zondag 12 september

Natuurlijk weer om 06.30 in de stal en deze dag samen met Ina de werkzaamheden rond de koeien uitgevoerd . Ook het voeren deze keer omdat alle 3 zoons in de ochtend op het voetbalveld moesten staan.

Dus rond 11.00 uur naar het voetbalveld om de wedstrijden te bekijken en weer wat bij te praten in het dorp. Als gezin hebben we een schema zodat wij een keer per maand een gehele zondag vrij zijn.

In de avond stukken lezen ter voorbereiding van het fractievoorzittersoverleg en het rapport over de doorontwikkeling van de ambtelijke organisatie.

Maandag 13 september

Na het normale werk op de boerderij in de middag overleg met medewerkers van LTO over de dossiers die ik ga overnemen. Nog wel met de zogenaamde slag om de arm omdat het nog door de afdelingsvoorzitters en het algemeen bestuur geaccordeerd moet worden.

De avond is voor overleg met de andere fractievoorzitters en daarna bestuursvergadering van de voetbalclub.

Dinsdag 14 september

Vandaag eindelijk eens een positief bericht in de kranten over het klimaat en de melkveehouderij. Een IPPC-rapport geeft aan dat de voornaamste oorzaak toch verbranding van fossiele brandstoffen is en de uitstoot van methaan door koeien veel minder invloed heeft dan gedacht. In plaats van alles maar aan te nemen is het belangrijker om meer te meten. De co2 die ontstaat uit methaan wordt weer opgenomen door de planten en co2 uit verbranding van fossiele energie niet.

Vanavond een informerende raadsavond over de cultuurvisie en daarna naar het provinciaal overleg LTO waar de afdelingsvoorzitters ermee instemden dat ik me mag inzetten in het regiobestuur voor de landbouw.

Woensdag 15 september

Vandaag veel stukken gelezen voor het overlegorgaan Drentse Aa waar ik vanavond direct al naar toe kan. Een groot aantal personen uit mijn vorige bestuursperiode bij LTO hier ook weer gesproken. De belangenbehartiging voor de landbouw ook in dit gebied is heel belangrijk. Meer dan 200 bedrijven die er hun toekomst hebben en samen met andere organisaties dit gebied binnen de randvoorwaarden willen behouden. Ook in dit gebied moet het mogelijk zijn om met voorwaarden een verdienmodel te creëren.

Dat ik het raadswerk en bestuurswerk kan combineren met ons bedrijf is dankzij mijn gezin. Het werk geeft energie en ik probeer altijd een luisterend oor te hebben.