Cursisten IVN laten kinderen kennis maken met de natuur

De cursisten van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) die de cursus Jeugdbegeleider hebben gevolgd, presenteerden afgelopen zaterdag hun eindopdracht.

Kinderen leren spelenderwijs meer over de natuur.

Kinderen leren spelenderwijs meer over de natuur. Foto: André Weima

De organisatie had ervoor gekozen om kinderen, van onder andere het AZC in Hoogeveen, uit de buurt een ochtend uit te nodigen om samen met de cursisten hun zintuigen te verbinden aan de natuur. Door verschillende proefjes en spelletjes in de natuur te organiseren ontdekten de kinderen nieuwe dieren en texturen op bijvoorbeeld bladeren.

Door slakken en wormen in bakjes te bestuderen, een voelbak met dingen uit de natuur en verschillende geuren in een glas werden hun zintuigen één voor één geprikkeld. Tijdens de ochtend werden er vragen beantwoord zoals: hoe ver springt een vlo, sprinkhaan, marter, vos of ree en hoever kun jij springen? Samen met de kinderen werd een vogelvoersilo gemaakt en was er een speurtocht uitgezet.

Lof voor IVN

Wethouder Zwiers was aanwezig terwijl de kinderen kennis maakten met de natuur. Zwiers sprak zijn lof uit over de verbindingen die op deze manier tot stand komen. De wethouder gaf ook aan waarom het zo belangrijk is om via spel en educatie interesse te wekken voor de natuur.

De tien cursisten en het cursusteam kijken met een tevreden gevoel terug op de ochtend en de cursus in het algemeen. De cursisten hebben allen de opdracht goed uitgevoerd en mogen zich nu Jeugdbegeleider noemen.