Criminelen doen zich voor als politie Hoogeveen: Oplichters hopen gegevens en waardevolle spullen te bemachtigen

Politie zoekt oplichters.

Politie zoekt oplichters. ANP

Op sociale media komen berichten voorbij waarin wordt gewaarschuwd voor oplichters. Deze criminelen doen zich voor als politieagenten uit Hoogeveen en proberen gedupeerden op te lichten. „Het is een variant die wij nog niet kennen”, stelt Jose van Gijssel, politie Noord-Nederland.

Er zijn verschillende meldingen vanuit de gemeente binnengekomen bij de politie. „Het komt wel vaker voor dat criminelen via de telefoon mensen proberen op te lichten. Dat gebeurt vaak als een bankmedewerker of als een familielid of kennis. De variant die nu rondgaat, die kenden wij nog niet.”

De gedupeerde wordt opgebeld en krijgt te horen dat er in een auto, die de politie staande zou hebben gehouden, gestolen gegevens van deze persoon liggen. „Dat is niet waar. Ze proberen op deze manier meer gegevens los te krijgen van degene die zij bellen, zoals bank- en adresgegevens of dat er waardevolle spullen in huis liggen.”

Jose van Gijssel hoopt dat mensen die worden gebeld met deze truc, de politie meteen inschakelen en eventueel het nummer waarmee zij gebeld worden, opschrijven. „Op die manier kunnen wij misschien de oplichters vinden.”