Corona treft kindcentrum Het Veldboeket in Veeningen, maar lijkt beperkt: één medewerker besmet

Openbare basisschool Het Veldboeket in Veeningen. Foto: Google Streetview

Een medewerker van Kindcentrum Het Veldboeket in Veeningen, behorend tot Wolderwijs, is besmet met het coronavirus.

De medewerker is thuis en aan de beterende hand. Eén andere collega, die in nauw contact is geweest, zit in thuisquarantaine. Dat heeft de schoolleiding laten weten aan de ouders van kinderen van de kinderopvang en school.

De schade binnen Het Veldboeket blijft beperkt, want de zieke medewerker heeft met slechts één collega nauw contact gehad. „We zijn blij dat de medewerker al weer flink is opgeknapt”, zeggen Lisette Brandsma, directeur van Het Veldboeket, en Jeanine Dusée, coördinator van de kinderopvang.

Wolderwijs volgt de richtlijnen van de GGD en kon de communicatie richting alle betrokkenen vlot in gang zetten. De betrokken ouders en medewerkers zijn inmiddels allemaal geïnformeerd. Ofschoon de kans op besmetting van kinderen niet zo heel groot is, is de ouders geadviseerd om hun kinderen goed in de gaten te houden.

School blijft open, peuterspelen en buitenschoolse opvang sluiten deels

De school hoeft niet gesloten te worden, maar een neveneffect is wel dat Het Veldboeket het peuterspelen en de buitenschoolse opvang (BSO) enkele dagdelen moet sluiten. Tevens blijft één onderwijsgroep waarschijnlijk twee dagen thuis.

Volgens directeur bestuurder Berien Bakker van Wolderwijs komt de organisatie zo langzamerhand aardig in de problemen. „De richtlijnen die wij moeten volgen, dus bij verkoudheidsklachten thuis blijven, worden een groot probleem. Meerdere medewerkers zitten daarom momenteel thuis en kunnen niet worden ingezet. En we hebben de verkoudheidspiek nog niet eens bereikt! We komen zo steeds vaker handen tekort in onze kinderopvang en onderwijs.”

Eigen tests

Bijkomend probleem is dat het gratis testen via de GGD in veel gevallen te lang duurt voor Wolderwijs, daarom heeft de organisatie zelf tests ingekocht via Het Huisartslab. „Als een medewerker pas over een paar dagen hoeft te werken, is testen via de GGD geen probleem, maar in veel gevallen is snelheid geboden. Via Het Huisartslab kan dat.”

Kostbare tijd voor een onderwijsorganisatie, want het wordt steeds lastiger de vervanging van thuiszittende verkouden collega’s te regelen. „Kinderen tot 6 jaar mogen met verkoudheid wél naar school en kunnen de medewerkers aansteken; die moeten dan weer thuisblijven. Er zitten nu aardig wat leerkrachten en pedagogische medewerkers thuis en er is al sprake van krapte op de arbeidsmarkt”, weet Bakker.

Nieuws

menu