Cor Velting organiseert al bijna negen jaar activiteiten voor kwetsbare mensen: ‘Een lach van een kind, daar doen we het voor’

Cor Velting en zijn partner Fenna Hilgen zijn vanaf 2013 de initiators van de stichting Actief Samenleven. De stichting organiseert projecten en evenementen voor kwetsbare kinderen, volwassenen en ouderen. Organiseren zit de Pessenaren in het bloed, maar hun drijfveer is de passie voor de kwetsbare medemens. Ruim een jaar hebben de activiteiten door corona stil gelegen, op een bloemenactie na, maar Velting hoopt vanaf 22 juli de draad weer op te kunnen pakken.

Cor Velting is blij dat de stichting Actief Samenleven weer uitjes en evenementen voor kwetsbare mensen kan organiseren.

Cor Velting is blij dat de stichting Actief Samenleven weer uitjes en evenementen voor kwetsbare mensen kan organiseren. Foto: André Weima

Velting is blij weer iets te kunnen doen voor mensen die het niet breed hebben. Op 22 juli brengen 180 mensen een bezoek aan pretpark Hellendoorn. „Toen het inschrijfformulier op onze website stond, hadden we binnen één dag twee dubbeldekkers vol,” glundert hij. ,,Het gaat om mensen die het financieel niet breed hebben en aangesloten zijn bij de voedselbank of kledingbank. Er gaan 110 kinderen en zeventig ouders mee. Wij zijn afhankelijk van donateurs en voor deze reis hebben we giften ontvangen van het Nationaal Fonds Kinderhulp en het Pieter Arie van der Kooij-fonds. Het verkrijgen van de benodigde financiën is wel werk van de lange adem. Het is daarbij erg belangrijk dat je een groot netwerk hebt.”

In Roden actief in voetballerij

Cor Velting werd geboren in Roden en was daar actief in de voetballerij. „Ik ben trainer van Roden 2 en A1 geweest. Vanaf 1985 heb ik samen met Martin Koeman en Henk Veldmate de voetbalschool van FC Groningen opgericht. Elke week gaf ik met Veldmate training aan dertig spelers van allerlei clubs. Het was een leerzame periode. Het ging er toen gemoedelijker aan toe dan nu. Martin Koeman was een bijzondere man, eerst stug en terughoudend, maar later leuk in de omgang. Zijn zoon Ronald lijkt erg op hem”, stelt hij. Daarnaast was de inwoner van Pesse in Roden maatschappelijk actief op diverse terreinen, zoals bestuurslid van speelgoedmuseum Kinderwereld.
Velting was werkzaam in de financiële dienstverlening. In 2010 verhuisde hij en zijn partner naar een boerderij in Tiendeveen. „We woonden buiten het dorp met veel grond rondom het huis. Dat bracht veel werk met zich mee, maar ik heb er met plezier gewoond. De toenmalige voorzitter van vv Tiendeveen vroeg mij of ik hem wilde helpen bij een avond voor sponsors. Ik heb Hans Nijland van FC Groningen gebeld en hij heeft de avond verzorgd. Ik heb toen over onze stichting mogen vertellen.”
Het idee voor de stichting ontstond eind 2012 op de bank van hun woning in Tiendeveen. „We zeiden tegen elkaar dat we iets meer zouden moeten doen voor kwetsbare mensen in onze samenleving”, herinnert hij zich. „Op 14 februari 2013 hebben we de stichting opgericht en in augustus van dat jaar hebben we ons eerste evenement georganiseerd. Dat was de zogenaamde Vlieg met me mee dag voor kinderen. Ze maakten een vlucht met een motorvliegtuig boven Hoogeveen en er was een roofvogelshow.” Dat was het startsein voor vele uitjes, evenementen, activiteiten en projecten van de stichting. Vijf jaar organiseerde de stichting de Ouderenvierdaagse, waarbij wensen van ouderen vervuld werden. „We hebben hele mooie dingen beleefd. Een man wilde graag nog een keer naar Ajax. Ik kende iemand bij de club en zo konden we hem trakteren op een wedstrijd van Ajax in de Johan Cruijff Arena. Het is dan wel handig dat je een groot netwerk hebt. Een vrouw uit Noordscheschut wilde nog eens paragliden. Dat was geweldig om te zien. Een andere vrouw had als wens een uurtje op een bank in het Vondelpark in Amsterdam te zitten. Ze heeft vaak op dat bankje met haar man gezeten, die inmiddels overleden is. Wij boden haar een onvergetelijke ervaring, ik voel me bevoorrecht dat ik dat mocht doen.” Niet elke wens kon vervuld worden door de stichting. „Een vrouw wilde graag haar zus in Australië bezoeken. Daarvoor moet ze toch echt bij Robert ten Brink zijn”, lacht hij.

Circus in de zorg

Na vijf jaar was het tijd voor iets anders. „Dat werk was zeer arbeidsintensief en je moest echt op je tenen lopen om genoeg geld te krijgen. Ik sluit niet uit dat we de Ouderenvierdaagse ooit weer eens oppakken. Daarvoor in de plaats kwam Circus in de zorg. We haalden het circus naar Hoogeveen, waar drie voorstellingen werden gegeven voor in totaal 500 ouderen. Op 1 oktober, Nationale Ouderendag, vindt de volgende editie plaats.” In december 2021 staat een bezoek aan de bioscoop gepland. „Daarvoor nodigen we zo’n negentig complete gezinnen uit om naar een film te kijken.” Sinds enige tijd beschikt de stichting over een eigen kantoor in appartementencomplex De Oosterhof, waar Velting en Hilgen wonen. De muren sieren vele foto’s, oorkondes en krantenknipsels. „Hier is veel ontstaan”, stelt Velting. „Elke foto heeft een verhaal. We zijn wekelijks toch zo’n twintig uur voor de stichting bezig. Rond projecten lijkt het net op werk, maar het is vrijwilligerswerk. We worden er zelf niets beter van, maar als ik kinderen na een uitje lachend van oor tot oor uit de bus zie komen, denk ik: hier doen we het voor. De passie voor de kwetsbare medemens is wat ons drijft. Het is machtig mooi om dingen voor deze mensen te organiseren.”

De Oosterhof

Het denken aan de medemens zit blijkbaar in de genen van Velting en Hilgen, want ook in De Oosterhof met dertig appartementen, organiseren zij activiteiten en uitjes. „Met nog twee bewoners hebben we een activiteitencommissie opgericht. We gaan met de bewoners een vaartocht maken over de Vecht. Vorig jaar hebben we in coronatijd bingo gehouden, omdat we toch veel eenzaamheid onder de bewoners constateerden. Iedereen zat in de deuropening van hun appartement. We takelden een emmertje naar boven waar de bewoners hun briefje in konden doen. Dat was een groot succes.”

Naast het werk voor de stichting Actief Samenleven verricht Velting elke maandagmorgen vrijwilligerswerk voor NNCZ-locatie Wolfsbos. „Ik haal met een busje mensen van huis op en breng ze naar de dagopvang. Mijn moeder heeft daar gewoond en nadat ze is overleden ben ik ermee doorgegaan. Dat is prachtig om te doen. Vrijwilligerswerk is wel de kurk waar de samenleving op drijft.”

Weinig tijd voor andere hobby’s

Door de vele uren die Cor Velting steekt in de stichting Actief Samenleven blijft er niet al teveel tijd over voor andere hobby’s. „Ik heb ook niet zoveel hobby’s. Ik lees en wandel graag. We zijn een liefhebber van de Waddeneilanden en daar gaan we regelmatig op vakantie naar toe. Fenna is bestuurslid van Humanitas Zuidwest Drenthe.”
Na in Roden, Drachten en Tiendeveen gewoond te hebben, is Pesse al vier jaar de woonplaats van Velting. „Ik heb Pesse steeds beter leren kennen. Ik vind het een hartstikke leuk dorp. De mensen zijn toegankelijk, het is een hechte gemeenschap. Het is ons kent ons, Pesse is een actief dorp. Als er iets georganiseerd wordt, doet iedereen mee.”