Computer geeft anonieme vliegtuigstrepen een naam. Vanuit de huiskamer volgen wat er boven ons hoofd vliegt

We zien ze dagelijks hoog boven ons in het luchtruim, tenminste als er geen bewolking is, en dan heb ik het over de condensstrepen die de hoogvliegende vliegtuigen achter zich aantrekken.

Vorige week vloog op 10 kilometer hoogte dit Boeing RC-135 verkenningsvliegtuig van de Engelse Luchtmacht over Hoogeveen op weg naar de Pools-Russische grens.

Vorige week vloog op 10 kilometer hoogte dit Boeing RC-135 verkenningsvliegtuig van de Engelse Luchtmacht over Hoogeveen op weg naar de Pools-Russische grens. Foto: Gerrit Boxem

De witte vliegtuigstrepen, ook wel ‘contrails’ genoemd (een samenvoeging van condensation en trails ), zijn kunstmatige wolken die worden veroorzaakt door de uitlaatgassen van vliegtuigmotoren. Dat gebeurt meestal rond de 10 kilometer hoogte waar de lucht zeer koud is en het meer dan 40 graden vriest. Koude lucht kan maar weinig waterdamp bevatten en de extra waterdamp die daar in de lucht wordt gebracht, leidt daarom direct tot wolkenvorming (condensatie) in de vorm van strepen. De streep begint meestal een eindje achter het vliegtuig, omdat de warmte van de uitlaatgassen wolkenvorming dicht bij de motoren belemmert.
Sinds de komst van bepaalde computerprogramma’s is het mogelijk om de overvliegende vliegtuigen op de PC te volgen. Dat kan dankzij een door het vliegtuig uitgezonden signaal dat afgegeven wordt door een zogeheten transponder. Daarbij verschijnen tevens de volledige gegevens van de vlucht in beeld zoals: het type vliegtuig, het vliegveld vanwaar het vertrokken is, de eindbestemming, de tijd van opstijgen en de geplande tijd van landen en de hoogte waarop en snelheid waarmee wordt gevlogen. Allemaal gegevens die vroeger alleen maar ter beschikking stonden van de vliegverkeerleiding op Schiphol, maar die nu in iedere huiskamer op het computerbeeldscherm tevoorschijn kunnen worden getoverd.

Computerprogramma’s

Nieuws

menu