College Hoogeveen: 8 miljoen bezuinigen op sociaal domein is niet haalbaar

Gemeentehuis Hoogeveen. Foto: Leonora de Vries/ NDC Mediagroep

Het bezuinigingsplan voor het sociaal domein in Hoogeveen is door het college in samenwerking met een enorme groep organisaties (47 stuks) en inwoners van Hoogeveen onder de loep genomen. De opdracht van de raad was om het sociaal domein nog beter te organiseren én betaalbaarder te maken. Een besparing van 8 miljoen was het doel. Het blijkt niet mogelijk.

„Alles is bekeken en besproken, wat gaat er goed, wat kan beter, samen met partners. Het is niet mogelijk om 8 miljoen euro te besparen”, laat het college weten.

In totaal is een besparing van zo’n 3 miljoen euro haalbaar. Wethouder Derk Reneman rekent voor: „Voor 2021 hebben we een bezuiniging van 1 miljoen voorgesteld. Daarvan heeft de raad maatregelen voor 9 ton overgenomen. De rest hebben we nu ook doorgekamd en er kan de komende jaren nog best wel wat gerealiseerd worden. Ongeveer voor 2 miljoen. Opgeteld is dat 3 miljoen. Voor de overige 5 miljoen euro moeten we dus aan de lat gaan staan.” Iets wat hem verantwoord lijkt omdat ook is gekeken hoe de uitgaven in het sociaal domein zich verhouden tot de rijksinkomsten. „Het is moeilijk om dit per euro te labelen, maar waarschijnlijk is dit in balans. Het verschil is in ieder geval geen 8 miljoen euro.”

Hoogeveens sociaal kapitaal

Het college stelt dat het fundament dat er nu ligt op het gebied van participatie en zelfredzaamheid, zorg en jeugd, en schuldhulpverlening erg goed is. Wethouder Janita Tabak: „Dit Hoogeveens sociaal kapitaal: de samenwerking tussen professionals, organisaties, vrijwilligers en kerken is sterk. En dat gaan we sterker maken. Daarin valt wat te behalen, hierop bezuinigen is niet efficiënt. Hoogeveners gaan de zorg krijgen die ze nodig hebben en dat kan soms ook hulp dichtbij zijn, een vrijwilligersinitiatief in een wijkcentrum.”

Betere communicatie

Om de samenwerking tussen alle organisaties binnen het sociaal domein te verbeteren wordt gewerkt aan de onderlinge communicatie. „Dus vaker een sociaal café en ook een ict-systeem waar betrokken partijen informatie kunnen ophalen. Zo worden dubbelingen en dubbele intakes voorkomen.”

Nog 5,1 miljoen euro tekort

Er blijft dus een tekort van 5,1 miljoen euro. Daar gaat het college de komende jaren, samen met de raad, een oplossing voor vinden. Derk Reneman denkt daarbij aan besparingen op het voorzieningenniveau (openingstijden gemeente, hoe vaak strooien en culturele instellingen et cetera) en volgens de wethouder van financiën kan ook het spaartempo in Hoogeveen omlaag. „De algemene reserve groeit nu sneller dan de afspraak is, dat kan minder. In de voorjaarsnota zullen we de richting aangeven.”

Nieuws

menu