Circus in de zorg dit jaar op Nationale Ouderendag. 'We hopen dit jaar weer genoeg ouderen te verwelkomen in de tent'

Een optreden van de leden van Circus in de Zorg in 2019.

Een optreden van de leden van Circus in de Zorg in 2019. Foto: Circus in de zorg

Stichting Actief Samenleven heeft, in samenwerking met Fonds Sluyterman van Loo, dit jaar weer een leuke activiteit kunnen binnenhalen voor de ouderen. Twee jaar geleden werd de eerste editie van Circus in de tent georganiseerd. Door corona kon het vorig jaar helaas niet doorgaan.

Tot 2018 werd er elk jaar een ouderen vierdaagse georganiseerd. Tijdens deze dagen werden wensen van ouderen werkelijkheid. „We hebben vijf jaar lang de ouderen vierdaagse mogen organiseren hier in de regio. Het is hartstikke mooi om te zien dat wensen van ouderen toch nog in vervulling gaan”, vertelt Cor Velting van Stichting Actief Samenleven.

Na vijf jaar heeft de stichting ervoor gekozen om een andere insteek te geven aan de ouderen vierdaagse. „In 2019 zijn we begonnen met de eerste editie van Circus in de Zorg. Dat was zo’n succes dat we het in 2020 weer wilden organiseren. Dat kon helaas niet doorgaan door de pandemie die opkwam en daarom is er besloten het door te schuiven naar dit jaar”.

Op 1 oktober wordt de tweede editie van Circus in de Zorg opgevoerd op de Markt in Hoogeveen. Voor deze editie is Velting nog opzoek naar een leuke openingsact. „Vorige editie hadden wij Riekie van Dijk uit Pesse in de zijspan zitten. Zij werd door Henk Akse de tent binnen gereden en wat genoot ze daarvan. Voor dit jaar moeten we nog even bedenken wat we als openingsact gaan gebruiken”.

Nationale Ouderendag

Velting: „Er is ervoor gekozen om het circus te laten opvoeren op 1 oktober omdat het dan nationale ouderendag is. Op deze manier willen we de dag voor deze ouderen toch nog extra speciaal maken.” Het circus wordt op deze dag drie keer opgevoerd, om 11.00 uur, 13.30 uur en 15.30 uur. „De verzorgingstehuizen, deelnemers van ouderen initiatieven en cliënten van thuiszorgorganisaties hebben van ons al een mail gehad met de aankondiging van het circus. We hebben per voorstelling 140 zitplaatsen en er is plek voor 30 rolstoelen”.

Er wordt een taxiservice opgezet om ouderen, waar geen vervoer voor is, naar het circus te brengen. „Omdat veel verzorgingstehuizen of particuliere zorginstellingen niet altijd beschikken over een busje om de mensen te vervoeren, willen wij een soort taxiservice opzetten zodat iedereen gemakkelijk van A naar B gebracht kan worden. Daarvoor moet wel worden gebeld met de organisatie”, zegt Velting.

Leerpunt van vorige editie

Na de vorige editie heeft Actief Samenleven voor deze keer de boel anders georganiseerd. „Het was wel grappig wat er de vorige keer gebeurde. We hadden allemaal rollators buiten de tent staan. Maar sommige leken op elkaar. Aan het eind van de voorstelling was het nog een heel gedoe om de goede rollator bij de goede persoon te vinden. Voor dit jaar hebben we dan ook labels gemaakt zodat de rollator bij de goede eigenaar terugkomt”, lacht Velting.

Vaste club ondernemers

Stichting Actief Samenleven ontvangt elk jaar een bijdrage van een vaste club ondernemers in de regio Hoogeveen. „De ondernemers die bij deze club zijn aangesloten schenken ons elk jaar 120 euro. Van dit geld en van andere bijdragen kunnen wij dagen zoals deze organiseren. Niet alleen voor ouderen maar ook voor gezinnen die het moeilijk hebben. We zijn een paar maand geleden nog naar Avonturenpark Hellendoorn geweest met zo’n 50 gezinnen, goed voor twee volle dubbeldekker bussen. En dat doet ons heel erg goed om hen te zien genieten.”

Aanmelden

Om bij de voorstelling aanwezig te kunnen zijn is aanmelden nodig via het verzorgingstehuis of thuiszorgorganisatie. Aanmelden kan via de website www.actiefsamenleven.nl of via tel. 0528-711304. Er zit wel een voorwaarde aan de deelname van het circus. Iedereen moet gevaccineerd zijn.