Celstraf dreigt voor man uit Hoogeveen na enorme vuistslag in Balkbrug

„Dit was een hele domme actie van mij’‘, zei de 41-jarige verdachte uit Hoogeveen over de enkele klap die hij in september 2020 in Balkbrug uitdeelde. Het slachtoffer raakte zwaargewond en heeft vermoedelijk blijvend letsel aan zijn rechteroog.

De rechtbank in Zwolle.

De rechtbank in Zwolle. Foto: NDC mediagroep / Michiel Kolle

Timide deed de 41-jarige man dinsdag zijn verhaal tegenover de rechters in Zwolle. Hij had een barbecue met vrienden op 13 september vorig jaar en daarna hielden ze met scooters een kroegentocht. Tegen de politie zei J.S. dat hij ‘te veel drank’ op had, op de zitting bagatelliseerde hij dat. Maar de politie die net die avond een controle hield, plukte twee van zijn vrienden van de weg vanwege drankgebruik. Andere vrienden stoven alle kanten op en een van hen liet zijn scooter in de straat van het slachtoffer achter. Toen S. deze met de betreffende vriend haalde, werd hij aangesproken door het slachtoffer. „Hij liet ons niet gaan’‘, zei S. „Ik had rugpijn, ik wilde weg naar een fijne stoel.’‘ En op dat moment deelde hij de klap uit, stapte op de scooter en reed weg. „Een domme actie van mij.’‘ Het slachtoffer sloeg achterover en bleef op straat achter. Hij hoorde nog ‘snel wegwezen’ voordat de verdachte en zijn vriend opstapten en wegreden.

Oogkas gebroken

Het slachtoffer ging per ambulance naar het ziekenhuis. Zijn rechter oogkas was gebroken, enorm opgezwollen en later bleek zijn traanbuis kapot. Als hij zijn hond uitlaat of met de auto rijdt, begint het te tranen. Een blijvende herinnering aan de actie van S., zei hij. Lang was onduidelijk wie nou die enorme klap had uitgedeeld. Pas nadat televisieprogramma Opsporing Verzocht in december aandacht schonk aan de zaak, kwam de politie de man uit Hoogeveen op het spoor. Op 14 december tegen 6 uur in de ochtend werd de voordeur van zijn woning in Hoogeveen geramd. Een met kogelvesten uitgeruste speciale aanhoudingseenheid van de politie kwam hem halen.

Op de zitting dinsdag betuigde S. voor het eerst zijn spijt richting het slachtoffer. ,,Het was nooit de bedoeling hem zo te verwonden. Dat wens je niemand toe’‘, zei hij met trillende stem. En alle media-aandacht voor deze zaak? Had hij zich niet eerder bij de politie kunnen melden? Het was allemaal langs hem heen gegaan, zei zijn raadsvrouw.

‘Aan zijn lot overgelaten’

De officier van justitie vond dat hier sprake is van zwaar lichamelijk letsel. S. heeft meneer ,,aan zijn lot overgelaten’‘. Ook tijdens de lange zoektocht naar de dader nam hij niet zijn verantwoordelijkheid, vond de officier. Ze eiste 8 maanden cel waarvan 3 maanden voorwaardelijk. „Vanaf het begin van deze zitting bekroop mij het gevoel dat de sympathie niet uitgaat naar mijn cliënt’‘, begon advocaat Magrete van der Steeg. S. probeerde juist te sussen toen het latere slachtoffer hem en zijn vriend aanhield. Van zwaar lichamelijk letsel was volgens haar geen sprake maar de verdachte wil wel de ruim 3.600 euro schade van het slachtoffer vergoeden.

De uitspraak volgt op 28 september.