Carola Kleine (20) uit Hoogeveen transformeert van kapster naar stratenmaakster. 'Hier ligt mijn hart'

Carola Kleine is blij met haar baan als stratenmaakster. Naast haar Dylan Scholing van AleZFlex.

Carola Kleine is blij met haar baan als stratenmaakster. Naast haar Dylan Scholing van AleZFlex. Foto: NDC Mediagroep

Van kapster naar stratenmaakster. Een carrièreswitch die niet voor de hand ligt. Toch koos Carola Kleine (20) uit Hoogeveen voor dit pad. Ze werd niet gelukkig van het kappersvak en ging doen waar haar hart ligt.

De schaftkeet zit vol. Het is klokslag 10.00 uur. Koffietijd. Er wordt flink geouwehoerd. Als de deur opengaat kijkt een vijftal stratenmakers, zonder uitzondering stoere mannen, verwachtingsvol op. Tussen hen in blijkt echter ook een blonde dame te zitten. Ze is one of the guys , hoewel haar uiterlijk anders doet vermoeden: halflang haar, dat in een rommelig knotje achter op haar hoofd met een roze bandje bijeen wordt gehouden, oorbellen, zwarte bril, zwarte strakke broek, maar eerlijk is eerlijk, ook met een bouwvakkersjas zonder ook maar enige taillering. Dat laatste boeit haar totaal niet.

Meisje-meisje

Ze was vroeger een echt meisje-meisje, maar zo wil ze zichzelf niet meer noemen. Toen Carola drie jaar geleden aan de kappersopleiding begon, zat ze nog in die fase. Het leek haar leuk om in een kapsalon te werken, maar al tijdens de studie ontstonden twijfels. Ze besloot toch haar diploma te behalen, maar zag met dat papiertje op zak haar kans schoon toen ze bij uitzendbureau AlleZFlex in Zuidwolde een vacature zag voor stratenmaker/opperman. ,,Mijn vader is grondwerker. In eerste instantie had ik nooit gedacht dat zoiets ook voor mij zou zijn weggelegd. Maar als een werkbusje of vrachtwagen voorbijreed, keek ik die altijd na. En mijn vader hoefde maar een keer te zeggen: ‘kom, we gaan andere rupsbanden om de kraan leggen’ en ik liep al met hem mee.”

Dame in een echte mannenwereld

En dus stuurde ze een sollicitatiebrief. Dylan Scholing, intercedent bij AlleZFlex, moest twee keer kijken toen hij de bijgevoegde cv zag. ,,Ik dacht: klopt dit wel? Maar het sprak mij ook aan, dus heb ik haar uitgenodigd voor een gesprek. Vooral om te kijken wat Carola verwachtte van de functie en of dat overeenkwam met de realiteit.” Hij wist direct: dit zit wel goed. ,,Je merkte aan alles dat dit is wat zij graag wil.” Hij vindt het leuk, een dame in een echte mannenwereld.

Inmiddels werkt Carola ongeveer een halfjaar als oppervrouw/stratenmaakster. Zonder opleiding kon zij bij Buning Wegenbouw in Zuidwolde aan de slag. ,,In de praktijk leer je het meeste”, vindt ze. Normaal lapt de stoere Hoogeveense her en der gaten op, maar sinds ruim een week helpt ze bij een nieuwbouwproject: de toegang naar nieuwbouwwijk Ekelenberg in Zuidwolde. ,,Daar was ik best zenuwachtig voor”, bekent ze. ,,Er zit toch meer tijdsdruk achter. Maar het valt reuze mee.” Haar taken bestaan onder meer uit vegen, op de knikmops stenen aanvullen, de trilplaat bedienen en ook helpt ze zo nu en dan met leggen. ,,Ik moest op een bepaald moment ook stenen zagen. Dat durfde ik niet.” Met een lach voegt ze toe: ,,Maar ik heb niets te willen, ik moest het gewoon doen. En het ging goed. Ach, zo’n zetje heb ik ook wel nodig.”

‘Huh, een meid hier?’

Ze krijgt nogal eens wat reacties van voorbijgangers. ,,Dan zie je ze denken: ‘Huh, een meid hier?’. Voor mij is in het heel gewoon.” Carola is de enige stratenmaakster bij het team van Buning. ,,Of de mannen wel eens vervelend tegen mij doen? Nee hoor. En gebeurt dat wel, dan doe ik net zo hard vervelend terug.”

,,Hé, we zijn stratenmakers. Dan weet jij waarschijnlijk wel hoe het gaat. Dus ja, we moeten nu wel meer op ons taalgebruik letten”, reageert een van haar collega’s op de vraag hoe het is om een vrouw in hun midden te hebben. Met een grijns voegt hij toe. ,,Maar dit zijn wel de mooiste dagen van mijn leven.” Ze maken grappen, maar uit alles blijkt hun waardering voor hun vrouwelijke collega. Carola laat zich bovendien de kaas niet van het brood eten. Ze dient, indien nodig, de heren onomwonden van repliek.

Spierballen kweken

,,Ik geniet van dit werk en van het ouwehoeren met de collega’s. Het werk is spierballen kweken en inmiddels moet ik mijn broeken één maat groter kopen anders passen mijn kuiten er niet meer in, maar ik vind het heerlijk dat ik naar het werk kan zonder dat ik mij druk hoef te maken om mijn kleding. Wil ik een trainingsbroek aan, dan kan dat. In de kapsalon moest ik mijn haar netjes hebben en make-up dragen.”

Haar plannen voor de toekomst? ,,Ik zou graag willen leren op een shovel of kraan te rijden. Daar wil ik met plezier een opleiding voor doen. Maar dan wel werken en leren.”

Wie een carrièreswitch ook ziet zitten, is van harte welkom bij AlleZFlex. En hoe goed Carola het ook kan vinden met de mannen, stiekem hoopt zij toch wel eens op een vrouwelijke collega.