Cabaretier Fabian Franciscus met nieuwe show in De Tamboer: 'Misschien moet iedereen wel in therapie?'

Fabian Franciscus: 'Lekker gezellig toch, die sessies bij de psycholoog?' Hans Dekker

Geestelijke gezondheid is een erg actueel thema, zeker nu uit onderzoek blijkt dat veel doelgroepen meer geestelijke problemen heeft gekregen tijdens de Coronacrisis. Cabaretier Fabian Franciscus heeft het onderwerp als thema van zijn nieuwe show ‘Kleine Wereld’, die op zaterdag 9 april te zien is in theater de Tamboer in Hoogeveen.

Fabian heeft volgens zijn psychologen zelf ook nogal wat ‘problemen’. Zo sprak hij namelijk in zijn eerste show erg openhartig over zijn autisme en OCD. Maar in plaats van daar alleen maar problemen in te zien is Fabian de laatste tijd vooral veel bezig met no-nonsense zelfacceptatie. Zelf gaat hij er luchtig mee om: „Lekker gezellig toch, die sessies bij de psycholoog? Of ja, dat moet je natuurlijk wel ‘coaching’ noemen, want dat klinkt zo lekker sportief.”

Zelfacceptatie is precies wat veel mensen nu nodig hebben

Zelfacceptatie is precies wat veel mensen nu nodig hebben volgens hem. „Er zijn altijd al veel meer mensen met psychologische problemen geweest dan je dacht, maar zeker in periodes waarin het extra moeizaam gaat, zoals nu. Het is de kunst om het óók dan vooral fijn te vinden wie je bent, ongeacht wat voor bijkomende diagnoses je wel of niet mag hebben. Ik zie mijn autisme nu véél meer als een uitdaging dan vroeger. Gek genoeg was de hele wereld tijdens Corona opeens ook verplicht autistisch. Ironisch genoeg sloot ik mij vroeger vrijwillig op in mijn eigen kleine wereldje en zocht liefst met niemand contact, nu noemen ze dat opeens quarantaine en moeten mensen dat soms verplicht doen.”

Voor zij die ook met geestelijke gezondheid bezig zijn, zal Kleine Wereld vol zitten met herkenbare (en soms wat minder herkenbare) avonturen bij de psycholoog of juist in ‘het wild’. En wie nog nooit geestelijke problemen heeft gehad hoeft zich geen zorgen te maken; Fabian weet namelijk voor iedereen wel een reden te vinden waarom men die zeker ook zou moeten hebben. „Misschien moet iedereen wel in therapie?”

Tickets voor de voorstellingen zijn te verkrijgen via detamboer.nl

Nieuws

menu