CDA Hoogeveen wil onderzoek naar mogelijkheden toegankelijk openbaar toilet in centrum

CDA Hoogeveen wil onderzoeken of er een openbaar toilet kan komen in het centrum. Foto Pixabay

CDA Hoogeveen wil een onderzoek starten naar de mogelijkheden voor een openbaar toilet in het centrum van Hoogeveen. De partij hoort steeds vaker dat zo’n toegankelijk toilet wordt gemist door winkelend publiek.

„We horen steeds vaker dat het ontbreken van een schoon toegankelijk openbaar toilet in het centrum van Hoogeveen een groot gemis is”, zegt Annette Jansen, raadslid CDA Hoogeveen. „Het is een onderwerp dat regelmatig op de agenda terug lijkt te komen en daar blijft het dan bij. Ouderen en mensen met een beperking of chronische aandoening geven aan thuis te blijven uit angst dat er geen toiletvoorziening in de buurt is als het nodig is.”

Hoogeveen is één van de weinige gemeenten waar deze voorziening niet beschikbaar is. Jansen nam vervolgens contact op met de voorzitter van Binnenstad Hoogeveen, bezocht enkele ondernemers en besprak het onderwerp met de eigen achterban, het Gehandicapten Platform en het Seniorenplatform in Hoogeveen.

De gemeente Hoogeveen wil een gastvrije gemeente zijn en wil zich actief inzetten voor een inclusieve samenleving. Steeds meer mensen, worden steeds ouder. Met het ouder worden komen helaas ook vaak ouderdomsklachten of beperkingen om de hoek kijken. „We horen van ouderen, en mensen in een rolstoel, dat zij thuisblijven vanwege een zwakke blaas of door een chronische aandoening.”

Eigen gebruik

Veel winkels en horecavoorzieningen bieden een toiletvoorziening alleen voor eigen gebruik of voor klanten aan. Voorzieningen in winkels die wel gratis of tegen betaling gebruikt mogen worden door niet-klanten zijn vaak niet ingericht op een brede toegankelijkheid. Ondernemers geven aan graag mee te denken, maar zitten niet te wachten op extra schoonmaakkosten en vrezen voor overlast. CDA Hoogeveen doet een oproep aan het college om de noodzaak te onderzoeken.

Nieuws

menu