De 104-jarige Truida Schonewille-Stoter in Kerkenveld speelt nog elke dag even op haar elektrische orgel

De 104-jarige Truida Schonewille-Stoter speelt nog dagelijks even op haar electronisch orgel.

De 104-jarige Truida Schonewille-Stoter speelt nog dagelijks even op haar electronisch orgel. Foto: Andre Weima Fotografie

Truida Schonewille-Stoter uit Kerkenveld is 17 mei 104 jaar oud geworden. Daarom kreeg ze woensdag bezoek van Burgemeester Inge Nieuwenhuizen in haar woning bij Wooncentrum De Bremhoeve. Het bezoek zou eerder op haar verjaardag plaatsvinden maar moest om onbekende reden worden uitgesteld.

Ze werd geboren in een boerderij buiten Kerkenveld, die door haar grootvader in 1900 was uitgebouwd. „Ik ben daar opgegroeid en heb er geleerd te werken”, vertelde ze vier jaar geleden aan een verslaggever van deze krant.

Klaas Schonewille kwam in haar leven

Voor de oorlog ontmoette ze haar eerste man, Arie Bijl uit Hollandscheveld. Twee jaar en vier maanden precies waren ze getrouwd toen hij in november 1943 overleed. Twee kinderen hadden ze samen en Truida kwam er alleen voor te staan. Acht jaar later kwam Klaas Schonewille in haar leven. Hij had zelf al vier kinderen en samen kregen ze er nog twee bij. Klaas overleed in 1985, waarna ze terugkeerde naar Kerkenveld.

Elektronisch orgel

In totaal kreeg Truida Schonewille-Stoter 8 kinderen, 25 kleinkinderen, en een grote schare achter- en achterachterkleinkinderen. Ze is nog gezond en redt zichzelf nog goed, alleen haar zicht is achteruit gegaan. Ze speelt iedere dag even op haar elektronische orgel en doet regelmatig een dutje, maar dat mag ook als je 104 jaar oud bent, vindt ze.