Bruidspaar Harrie en Ina Rieken uit Hoogeveen sjeest dagelijks met de scootmobiel naar het Jannes om te eten

Harrie en Ina Rieken zijn 65 jaar getrouwd. Foto: André Weima Fotografie
„Wat een sympathieke burgemeester hebben jullie in Hoogeveen”, zegt schoondochter Monique maandagmiddag aan de telefoon spontaan. „Ik heb mijn schoonouders met hem op de foto gezet, ze waren zichtbaar gespannen. Maar de burgemeester had zo’n gezellig gesprek met hen! Ze vonden het heel fijn.” Maandagmiddag heeft zoon Peter een Indische rijsttafel gemaakt met nasi kuning. Monique: „Dat is gele rijst die traditioneel wordt gegeten tijdens feesten. Peter is binnen de familie befaamd om zijn rijsttafels . Het is ook nog eens het favoriete eten van zijn ouders.”
(tekst gaat verder na de foto)
Bussum
Harrie Rieken en Ina van der Tweel zijn allebei geboren in Bussum. Ze zijn daar in 1956 getrouwd en kregen vervolgens twee zonen: Peter (1958) en Herman (1961). Harrie werd elektricien, ging aan de slag bij PEN (Energiebedrijf Noord-Holland) en werd er installatie-inspecteur.
Ina heeft op de administratie van de muziekschool gewerkt. Zowel Harrie als Ina is muzikaal aangelegd en dat is overgeslagen op hun twee zoons. Beide zonen hebben hun vak in de muziek gevonden. „Ook al wonen hun kinderen niet in de buurt, hun zoon Herman zien ze regelmatig op tv”, vertelt Monique met een lach. Hij is slagwerker bij het Concertgebouw Orkest en is vaak op televisie. Haar andere zoon Peter (de man van Monique) is dirigent.
Toen hun werkzame leven eindigde zijn Harrie en Ina naar een woning aan de Valkenlaan in Hoogeveen verhuisd. Ze sloten zich aan bij een koor en een muziekvereniging.
Naoberschap
„Ze wilden graag Drentenieren. Toen de familie een keer met de fanfare in Zuidwolde op kamp was, zijn Harrie en Ina gaan rondrijden in de omgeving. Zo kwamen ze ook in Hoogeveen. Aan de Valkenlaan zagen zij een woning te koop. Een twee onder een kap. Het leek hen wel wat. De buurvrouw was de heg van de reeds leegstaande woning aan het knippen. Ze trokken de stoute schoenen aan en spraken haar aan. Zij liet hen het huis zien. Heel bijzonder. Ze maakten dus al heel vroeg kennis met het naoberschap in Drenthe. Dat is iets wat we in het Gooi niet kennen. Mijn schoonouders kwamen in Hoogeveen in een warm bad terecht.”
Zorg via het Jannes
Dat huis kochten Harrie en Ina ook. Later toen het huis en de tuin voor hen wat te groot werden om te onderhouden verhuisden ze naar een appartement in het schuin tegenover gelegen Valkenstede. Daar wonen ze nog steeds. Monique: „De zorg krijgen ze via het woonzorgcentrum Jannes Wolfsbos dat naast de Valkenstede zit. Daar eten ze ook iedere dag. Ze sjezen dagelijks met de scootmobiel naar het restaurant. Prima geregeld. Het bevalt hen zo goed dat ze al hebben aangegeven niet meer weg te willen uit Hoogeveen.”