Broodnodig zoekt spullen om Oekraïne warm te houden in de winter

Broodnodig wil eind december opnieuw richting Oekraïne met hulpgoederen.

Broodnodig wil eind december opnieuw richting Oekraïne met hulpgoederen. Foto André Weima Fotografie

De werkgroep Broodnodig is op zoek naar petroleumkachels, aggregaten en veel andere spullen om de bevolking van Oekraïne warm te houden tijdens de naderende winter.

Broodnodig is een vrijwilligersgroep die vanuit de Hoofdstraatkerk werkt en contacten heeft met de Kohchefkerk in Novovolynsk. De kerk heeft een bakkerij die in 2004 door Broodnodig volledig is ingericht. Nu organiseert deze kerk veelvuldig transporten naar het oorlogsgebied, met brood, voedingspakketten, dekens en alles wat aan directe zorg nodig is. Ook worden militairen gesteund en de kerk heeft zich ontfermd over ruim 250 landgenoten die het oorlogsgebied zijn ontvlucht.

Schuilkelders

In grote delen van Oekraïne is door de oorlog de elektriciteit uitgevallen. Zelfs in Novovolynsk aan de Poolse grens ontkomen de inwoners niet aan de ellende. Er is meestal twee uur stroom en ook de watervoorziening valt uit. Internet werkt niet en communicatie is nauwelijks mogelijk. Gezinnen zijn dakloos en bivakkeren in nauwelijks verwarmde schuilkelders.

Eind december wil de vrijwilligersgroep een vijfde truck naar Novovolynsk laten vertrekken. Contactpersonen hebben laten weten dat er grote behoefte is aan de volgende spullen: Warme kleding, sokken sjaals, handschoenen, mutsen en ondergoed. Kinderkleding (apart aangeleverd). Schoenen, vooral voor heren. Dekbedden en dekbedhoezen, dekens. Houdbare voedingsproducten. Blikken maaltijdsoepen (korte bereidings- en opwarmtijd). Maandverband, zorg voor de persoonlijke hygiëne, medicijnen. Aggregaten en generatoren die stroom kunnen opwekken. Petroleumkachels (zijn nog via internet verkrijgbaar). Verlichting die werkt op zonne-energie.

Giften

Spullen kunnen in december iedere zaterdagochtend gebracht worden naar de loods aan de Griendtsveenweg 10. Broodnodig maakt gebruik een bankrekening van de diaconie van de Hoofstraatkerk . Wie geld kan doneren kan dit doen via: NL03 RABO 0373 7126 77 ten name van Diaconie Protestantse Gemeente onder vermelding van Broodnodig.

Voor meer informatie neem contact op met Dick Ligtenberg 06-37432625