Brandstichter Juliana van Stolbergschool Hoogeveen nog altijd niet gepakt: politieonderzoek ligt stil

De politie heeft ruim anderhalf jaar na de brand in de Juliana van Stolbergschoool in Hoogeveen nog altijd geen idee wie het vuur heeft aangestoken. Het onderzoek ligt stil, laat een politiewoordvoerder weten.

Brand bij de Juliana van Stolbergschool.

Brand bij de Juliana van Stolbergschool. André Weima

Op oudjaarsavond 2019 werd één lokaal door de brand verwoest. Een aantal andere klaslokalen van de christelijke school in de Verzetsbuurt raakte zo beschadigd dat daar ook lange tijd geen les kon worden gegeven.

Verdachte vrijgelaten

Vrij snel stond vast dat de brand was aangestoken. Dat bleek onder meer uit sporenonderzoek. Buurtbewoners vertelden de politie destijds ook dat ze rond half elf die oudjaarsavond, het tijdstip waarop de brand uitbrak, jongeren hadden gezien bij de school.

Begin februari vorig jaar hield de politie een 21-jarige man uit Hoogeveen aan en daarna bleef het stil. ,,Die man is korte tijd later in vrijheid gesteld en inmiddels geen verdachte meer”, zegt politiewoordvoerder Thijs Damstra. ,,We hebben daarna een aantal mensen als getuige gehoord, maar dit heeft nog niet geleid tot de aanhouding van een verdachte.”

Op het moment dat er nieuwe informatie binnenkomt, gaat het onderzoek verder, voegt hij eraan toe.

‘Voor ons telt het nieuwe gebouw’

De brand maakte diepe indruk op het schoolpersoneel en de leerlingen, van wie een deel maandenlang les kreeg op de locatie van het Roelof van Echten College aan de Stuifzandseweg. ,,De politie heeft ons ook verteld dat het onderzoek stilligt. Wij zijn er nu als school niet meer zo mee bezig. Voor ons telt vooral dat we weer een mooi, vernieuwd gebouw hebben; een fijne plek voor de leerlingen”, zegt directeur Sigrid Hartman van de Juliana van Stolbergschool.

Geen teleurstelling

Dat het onderzoek geen dader of daders heeft opgeleverd, ziet ze niet als een enorme teleurstelling. ,,Ik ben er tevreden over dat de politie ons steeds goed op de hoogte heeft gehouden. Ze heeft enorm haar best gedaan en daarmee houdt het op. Het is wat het is.”

Toch is er nog één ding niet afgerond, voegt Hartman eraan toe. ,,Ons nieuwe gebouw is vanwege de coronapandemie nooit officieel geopend. Dat moet nog gebeuren.”