Bork, al meer dan vijfenzeventig jaar kop(s)loper. Ruimte maken voor een duurzame toekomst door slopen met kennis en kunde

Het klinkt misschien tegenstrijdig, ruimte maken voor een duurzame toekomst door iets grondig te slopen, maar Bork werkt hier al meer dan 75 jaar aan. Door met innovatieve oplossingen te komen voor de activiteiten binnen de sloop-, recycling- en saneringsbranche, wil het bedrijf niet alleen goed zijn voor de werknemers, maar ook een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst. Een toekomst waar sloopmaterialen niet het einde zijn, maar een begin van iets nieuws.

De gebroeders Jan (links)en Roelof Bork op hun terrein in Stuifzand met hun nieuwste vrachtwagen.

De gebroeders Jan (links)en Roelof Bork op hun terrein in Stuifzand met hun nieuwste vrachtwagen. Foto: André Weima

Jan Bork, de grootvader van de huidige eigenaren Jan en Roelof Bork, schreef het bedrijf in 1946 in bij de Kamer van Koophandel en dat is dan ook het jaar dat gezien wordt als officiële start. In die dagen was Europa bezig met een wederopbouw. Om de westerse economie weer snel op te bouwen, werd er vanuit de Verenigde Staten onder de noemer Marshallplan, geld ter beschikking gesteld voor de wederopbouw. Bij deze wederopbouw kwam er in de randstad een grote hoeveelheid tweedehands bouwmaterialen vrij. Jan Bork zag hier handel in. Het tekort aan materialen was groot en hij zag wel brood in de restanten uit de puinhopen van de westelijke steden. Hij verzamelde onder meer hout en prikkeldraad, dat hij weer doorverkocht aan vooral boeren in de noordelijke provincies. Met de vorderingen van deze wederopbouw liep het aanbod van sloopmaterialen terug. Ondernemend als hij was, bedacht de oude Jan Bork dat hij de materialen ook zelf bij de bron zou kunnen bemachtigen door simpelweg zelf het slopen ter hand te nemen. Halverwege de jaren zestig werd deze tak aan het toen al goedlopende bedrijf toegevoegd.

Een van de grootste in de regio

Nieuws

menu