Boeren voeren actie met trekkers op snelwegen. Zestig tot zeventig trekkers blokkeren A28 richting Assen ter hoogte van Dwingeloo

Foto: Marcel J. de Jong

Boeren voeren maandagmiddag op meerdere plekken in het land actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Op meerdere snelwegen, zoals de A67, de A28 en de A2, staan of rijden trekkers en kan het verkeer niet doorrijden. Ook bezetten boeren een afrit op de N36 bij Ommen.

Ter hoogte van Dwingeloo is de A28 richting Assen en ook de afrit geblokkeerd. De file op de A28 neemt daardoor toe. De politie deelt boetes uit aan boeren die ondanks een verbod de snelweg op zijn gegaan.

Zo’n dertig tot zestig tractoren zouden volgens een politiewoordvoerster de A28 in de richting van Assen zijn opgereden. De politie probeerde dit met een blokkade te voorkomen, maar de boeren reden daar met hun voertuigen omheen, onder andere via het talud.

Daarna zijn de boeren alsnog geblokkeerd. Alle boeren die op de snelweg staan, krijgen nu een bekeuring, aldus de woordvoerster. ,,Daarna proberen we hen te bewegen de snelweg te verlaten.”

Hooibalen

Op de A2 bij Best gaat het om zeker veertig trekkers. Op de A67 staan ongeveer veertig trekkers bij Liessel tussen Eindhoven en Venlo. Erachter is een kilometerslange file ontstaan. Op de weg zijn hooibalen neergelegd. De politie probeert die met een busje en met de hand weg te halen.

Volgens Omroep Gelderland hebben trekkers al rijdend de rijbaan van de A30 geblokkeerd. En boeren verzamelen zich ook bij Winterswijk in Gelderland. Wat ze precies gaan doen en waar ze naar op weg zijn, is nog niet bekend. Ook in het Noord-Brabantse Schaijk verzamelen boeren zich.

Massale hinder

Rijkswaterstaat verwacht dat op verschillende plekken ,,kleine plukjes boeren de weg op gaan”. Woensdag ging het nog om een grote groep en ging het om massale hinder, aldus een woordvoerster. ,,Dat zie je beter aankomen.”

Omdat het nu om kleine groepen gaat, raadt zij weggebruikers aan de snelheid aan te passen. ,,Als jij 100 kilometer per uur rijdt en een boer 40, is het verstandig je snelheid aan te passen.”

Nieuws

menu