Boek over blikfabriek in de race voor DHV-prijs

Johann Bisschop aan het werk aan zijn boek over de blikfabriek in Hoogeveen. In zijn handen heeft hij een blikken partituur in de hand van de F.A Drijver-mars (Thomassen & Drijver), die gemaakt is door de Hoogeveense muziekleraar P.C. de Geele voor de opening van de nieuwe bedrijfshal in 1958. André Weima

Het boek Blik! op een kleine 100 jaar blikfabriek in Hoogeveen Johann Bisschop is een van de drie kanshebbers op de DHV-prijs van de Drentse Historische Vereniging. Dat is zaterdag bekend gemaakt.

De DHV-prijs is een jaarlijkse prijs voor het beste boek, project, musical of voorstelling over de geschiedenis van Drenthe. Er waren dit jaar 23 inzendingen, en dat is veel, volgens de jury. De drie genomineerden voor de prijs zijn dit jaar alle drie boeken.

Hoogevener Johann Bisschop geeft met ‘Blik! op een kleine 100 jaar blikfabriek in Hoogeveen’ een prachtige kijk in één van de oudste bedrijven van Hoogeveen, zo schrijft DHV over het boek. ‘Vele mensen hebben een verleden liggen bij deze fabriek. Hoogeveen is dan ook onlosmakelijk verbonden met de blikfabriek. De auteur dook met veel enthousiasme in de historie van de blikfabriek en schreef er een lezenswaardig en rijk geïllustreerd boek over. Ook was hij betrokken bij een expositie over de blikfabriek, die te zien was in de plaatselijke bibliotheek.’

Het tweede boek is van Lukas Koops. Hij probeert met het boek de persoon Meent van der Sluis beter te leren kennen. Van der Sluis was een markante Drent. Een klokkenluider die vooral bekend is geworden door zijn niet aflatende, solistische strijd tegen de NAM. Maar er is meer. Lukas Koops verdiepte zich in het leven van Van der Sluis en sprak met tientallen mensen die diens pad kruisten. Het leidde tot een boeiende biografie, waarin veel facetten van zijn leven aan bod komen.

Bertus Boivin, Jan Lagendijk, Lukas Kwant vertellen met het Het boek voor deez’ aard verloren - de Noorderbegraafplaats in Assen de geschiedenis van een monumentale begraafplaats in prachtige beelden, met oude documenten en tal van verhalen. Het boek neemt je mee in deze ‘geschiedenis gebeiteld in steen’ Het Assen van toen, het ontstaan van de begraafplaats, de rituelen, de symboliek, de beroemde doden en het onderhoud, het komt allemaal met veel beeldmateriaal op een aantrekkelijke en toegankelijke manier aan de orde.

Het publiek kan bepalen welk boek de publieksprijs verdient. Hiervoor kan gestemd worden op de site van de Drentse Historische Vereniging .

Nieuws

menu