Blessure in het weekend: 'Mensen moeten altijd contact opnemen met 112 of de huisartsenpost'

Ziekenhuislocatie Bethesda in Hoogeveen

Ziekenhuislocatie Bethesda in Hoogeveen Foto: Treant

Het zorglandschap is de afgelopen jaren veel veranderd. Ook in Hoogeveen. In het weekend zo maar naar het ziekenhuis rijden met een gewond iemand? Dat kan al lang niet meer. De spoedeisende hulpafdeling (SEH) van Bethesda is sinds maart 2020 gesloten, de basisspoedpost is in het weekend dicht en de huisartsenpost moet altijd eerst gebeld worden (0900-112-112) zodat artsen een afweging kunnen maken wat er met een patiënt moet gebeuren.

Daar kwam een speler van het tweede elftal van SC Elim zaterdag op pijnlijke wijze achter. Tijdens de uitwedstrijd tegen VV Hollandscheveld liep hij een pijnlijke beenblessure op. Volgens het wedstrijdverslag van de Hollandscheveldse club werd gevreesd dat hij iets gescheurd had. Vreemd genoeg wordt op sociale media gezegd dat een medewerker van de spoedeisende hulp de man telefonisch toch naar de SEH in Bethesda had verwezen. Het lukte vanmorgen niet om een duidelijk feitenrelaas te krijgen uit eerste hand.

Procedure

Ook woordvoerder Erwin Kikkers van Treant Zorggroep wist vanmorgen niet precies welke procedure was gevolgd door diegenen die op het veld eerste hulp verleend hebben of door de personen die de geblesseerde speler naar Bethesda hebben gebracht. „Welke situatie zich ook voordoet, het is belangrijk dat mensen niet zelf naar een ziekenhuis gaan. Zij moeten altijd contact opnemen met 112 of hun huisarts/huisartsenpost (0900-112-112 – red.). Aan de telefoon kan namelijk afgewogen worden welke zorg op dat moment nodig is en waar de patiënt het beste geholpen kan worden. Zogenoemde triage. Wat betreft ziekenhuislocatie Bethesda: de huisartsenspoedpost is daar gewoon geopend, de basisspoedpost van het ziekenhuis is momenteel in het weekend gesloten.”

Levensbedreigend

De woordvoerder benadrukt dat patiënten in een levensbedreigende situatie of met een ingewikkelde acute zorgvraag worden geholpen op de SEH in Emmen of in een ander ziekenhuis in de regio. „Maar ook daar is het niet de bedoeling dat mensen er zomaar zelf heenrijden.”