Binnenstad Hoogeveen wil Stadsfestival laten groeien tot lichtspektakel met internationale allure

Een impressie van hoe de Hoofdstraatkerk komend weekend gebruikt wordt.

Een impressie van hoe de Hoofdstraatkerk komend weekend gebruikt wordt. Foto: Fotobewerking Simon Lenten

Lichtjes, ze betoveren. Vooral in de donkere tijden van het jaar. Komend weekend hoopt stichting centrummanagement (Binnenstad Hoogeveen) het winkelend publiek in het Hoogeveense koopcentrum te vermaken met lichtjes. Het nieuwe Stadslichtfestival is een driedaags evenement boordevol kerstsfeer, lichtjes, entertainment en spectaculaire lichtshows, zo belooft de organisatie.

Het Stadslichtfestival is de opvolger van de Noorderlichtjesparade. De optocht met verlichte wagens was weliswaar een succes als het ging om kijkers, echter was het steeds moeilijker om deelnemers te vinden. Het bouwen van een dergelijke verlichte wagen is immers een megaklus. Bovendien was het voor de ondernemers in het centrum minder van toegevoegde waarde.

„Mensen zochten een plek uit langs het parkoers om te kijken en gingen daarna weer naar huis”, legt voorzitter Jan Stam van Binnenstad Hoogeveen uit. Met het driedaagse Stadslichtfestival heeft de organisatie de lichtshows meer in eigen hand en hoopt de organisatie dat ze de mensen langer in het stadscentrum kunnen vasthouden.

Twee dagen koopavond tot 22 uur

„Het wordt prachtig. Met veel licht en muziek. Vrijdag, zaterdag én koopzondag staan er rondom de Cascade kerststallen. Het water gaat uit de Cascade en deze wordt bijzonder verlicht. De aankleding bestaat verder uit kramen, kerstbomen en strobalen als zitjes. Het geheel belooft een feeërieke uitstraling te krijgen. Zowel vrijdag als zaterdag is er koopavond tot 22.00 uur. Extra gezellig dus”, vertelt Stam enthousiast.

Licht- en lasershows

Er zijn diverse acts geboekt die de bezoekers in het centrum vermaken, vooral op het zuidelijke deel van de Hoofdstraat. Bij de Hoofdstraatkerk is iedere 20 minuten een lichtshow. Een projectie van lichtbeelden in combinatie met muziek op de Hoofdstraatkerk. Dit wordt een zogenaamde immersive experience. De sfeerverlichting in de bomen in het middendeel van de Hoofdstraat is gekoppeld aan het vernieuwde muzieksysteem en dat biedt de gelegenheid om de verlichting speels mee te laten bewegen op de muziek. de eerste tests zagen er veelbelovend uit en op Hoofdstraat Noord wordt een laserkanon geplaatst die spectaculaire lichteffecten geeft”, somt hij op. „Om alles te beleven moeten de mensen rondlopen”, zegt hij lachend.

Kerst- en winterbierenfestival

Zaterdag 17 december vindt bovendien het kerst- en winterbierenfestival plaats op het plein voor Theater De Tamboer, voor Café De Lijst dus. De combinatie van brouwerijen, bieren én enthousiaste bezoekers zorgen er al jaren voor, dat er een gezellige (midwinter) sfeer hangt op dit inmiddels legendarische bierfestival. Wederom een mooie editie met maar liefst 14 verschillende brouwerijen. De bezoekers keuze hebben uit zo’n 50 soorten kerst- en winterbieren.

Reuzenrad

De organisatie had ook haar zinnen gezet op een bepaald reuzenrad, maar dat bleek verkocht. Er is naar een alternatief gekeken, maar ze vonden niets wat hen zinde.

Het evenement moet de komende jaren steeds verder uitgroeien. Binnenstad Hoogeveen is ambitieus. „Kijk maar eens online naar Mallaga Christmas, dan krijg je een idee waar we naar toe willen.”