Bijna de helft van de Noordelingen denkt dat contant geld voor 2030 is verdwenen

'1 op de 3 mensen onder de 36 jaar zien crypto voor 2030 in de supermarkt' Foto: Pixabay

44 procent van de mensen uit de provincies Groningen, Drenthe en Friesland denken dat contant geld over 8 jaar niet meer bestaat in onze samenleving. Ook al lijkt het percentage niet laag, in het noorden zijn we positiever over het gebruik van contant geld dan in het zuiden van het land. Daar denkt 61 procent van de mensen dat contant geld voor 2030 is verdwenen.

Als je nu iemand op straat zou vragen of diegene munt- of briefgeld op zakt heeft, dan zal 82 procent van deze mensen ja zeggen. Dit lijkt misschien heel veel maar in 2014, toen er ook een onderzoek naar contant geld is gedaan, was dat nog 95 procent van de bevolking.

‘Contant geld blijft belangrijk’

Hoewel veel Nederlanders de toekomst van contant geld somber inzien, wil toch 8 op de 10 mensen die mee hebben gedaan aan het onderzoek liever niet dat dit fysieke betaalmiddel verdwijnt. Contant geld voelt voor veel Nederlanders aan als veilig en zij zien juist het betalen met een pinpas of creditcard als onveilig.

Vooral het betalen met de smartphone, wat nu een aantal jaar mogelijk is, vinden veel Nederlanders nog eng of onveilig. Maar 28 procent van de bevolking beschouwt dit als een veilig betaalmiddel tegenover contant geld. Betalen met de pinpas ziet 43 procent maar als veilig.

Digitale munten in de supermarkt

Als het betalen met de smartphone nog niet genoeg is en zo goed als nieuw is voor veel mensen, zien veel ondervraagden in de toekomst ook de digitale munt zijn intrede doen in de supermarkt. Ruim 33 procent van de ondervraagden die jonger is dan 36 ziet voor 2030 deze trend ook overslaan naar Nederland. Het betalen van de boodschappen kan dan worden gedaan met bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum. Mensen boven de 60 jaar zien deze optie nog niet zitten en zijn erg terughoudend over digitale crypto.

Nieuws

menu