Bijenvolken verdwijnen uit kasten in heel het land: Is de trend ook in deze regio te merken?
We kennen ze over het algemeen als ijverig zoemend: de honingbij. Bij het ontluiken van de lente ontwaken ook de bijenvolken uit hun ‘winterslaap’. Na maanden van rust in de afgesloten kast, met genoeg honing aan proviand, is het weer tijd om aan de slag te gaan. Bij een aantal volken blijft het echter stil, te stil. Oorzaak bijensterfte. En hoe groot die is, dat is ieder jaar de vraag. Volgens de Bee Foundation, was afgelopen winter een zware periode voor de bijen in Nederland. Dit burgerinitiatief stelt dat 37 procent van de honingbijen de wintermaanden niet overleefde. Maar is het in onze regio ook zo gesteld met de honingbijen?

Bij. Foto: Pixabay
De voorspelling van Einstein: ‘Als de bij van het aardoppervlak verdwijnt, heeft de mens nog maar vier jaar te leven’ hangt al jaren als een zwaard van Damocles boven onze hoofden. Ieder jaar verschijnen er verhalen over massale bijensterfte in de media, compleet met beelden van handen die door dikke lagen dode bijen graaien in een uitgestorven bijenkast. Leggen de bijen nu echt massaal het loodje en wordt de mensheid ook bedreigt in haar voortbestaan? Of komen de negatieve verhalen te veel in de spotlights?
Zorgwekkende verhalen zijn lokaal in ieder geval wel te vinden. Zo vertellen bijenhouders Henk Dekker en Esther Greving dat zij flink wat bijen verloren hebben. Ze hadden ieder voor de winter vier volken. De een heeft er nog twee over, bij de ander is enkel nog in één kast leven te bespeuren. „Na augustus zijn er allerlei gevaren voor de volken. Het is altijd wel zo dat je iets verliest, maar als je zoveel verliest is dat wel teleurstellend”, zegt Dekker. Ook Greving betreurt haar verlies. „Ook bij ons zijn er inderdaad volken verloren gegaan. In het najaar is al een volk verdwenen, nog voor de echte winter begon. Naar het er nu uitziet hebben we nog twee volken over van de vier die de winter in zijn gegaan. Als je al niet zoveel volken hebt is dat wel heel jammer.”