Bij gebrek aan suiker verandert honingzwam van tactiek De enorme bundels vergaan tot vormloze massa’s

Natuurcorrespondent Hero Moorlag vertelt wekelijks in de rubriek Groen en Doen over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van flora en fauna. Deze week: de honingzwam.

Bundel sombere honingzwammen rond een Douglasstronk.

Bundel sombere honingzwammen rond een Douglasstronk. Foto: Hero Moorlag

De meest opvallende paddenstoelen zijn iedere herfst bundelzwammen. Onder de vele soorten vallen honingzwammen op. Gedrapeerd rond de stam van een Douglas, beuk of eik tel je algauw veertig hoeden. Voor Italianen, Slowaken, Tsjechen en Oost-Duitsers betekent dat maaltijden voor een compleet gezin. Rauw is een honingzwam giftig. De stelen zijn taai en vezelig en daarom niet te eten. De verse hoeden moeten minstens tien minuten worden gekookt. Om het gif volledig kwijt te raken, moet het water worden afgegoten en de hoeden nagespoeld. In het oosten nemen paddenstoelenliefhebbers die moeite op de koop toe en genieten van de verdere bereiding van een maaltijd met honingzwammen. Zogauw de honingzwam van afvalverwerker verandert in parasiet, bekijkt de boswachter de aangetaste bomen met lede ogen.

Nieuws

menu