Bewoners azc Hoogeveen hebben eerste prik gehad

In Hoogeveen werd gevaccineerd met Pfizer.  Deze foto is niet ter plaatse genomen.

In Hoogeveen werd gevaccineerd met Pfizer. Deze foto is niet ter plaatse genomen. Foto: Michael Reynolds

Bewoners van het azc Hoogeveen hebben woensdag hun eerste prik met het Pfizer-vaccin kunnen halen. Daar is volop gebruik van gemaakt.

In het asielzoekerscentrum in Hoogeveen waren een drietal prikkamer ingericht waar de bewoners ingeënt konden worden. Ruim 500 personen woonachtig in het azc hadden hiervoor een uitnodiging gehad. „Er is massaal gehoor gegeven aan die oproep, exacte aantallen heb ik niet paraat”, vertelt woordvoerder Jacqueline Engbers van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Afgelopen periode hebben medewerkers van de GGD en de medische dienst van het azc (GezondheidsZorg Asielzoekers GZA) volop voorlichting in meerdere talen gegeven over corona en het vaccin om de bewoners goed te informeren.

Na de pilot met het Jansenvaccin in onder meer het azc van Assen, die overigens ook goed verliep, is toch besloten om bewoners zonder medische indicatie te vaccineren met het Pfizer- of Moderna-vaccin. Ook al betekent dit dat er nog een tweede prik moet volgen.

De prikdag verliep volgens Engbers erg goed. „De sfeer was hartstikke goed, we zijn heel tevreden.”

Esmeralda Rodriguez, een van de bewoners van azc Hoogeveen vertelt in het Dagboek (pagina 6 van deze krant) erg blij en opgelucht te zijn dat ze is gevaccineerd. „Het was een belangrijke dag. Ik ben heel blij mijn vaccin gekregen te hebben.”