Bert Boer van Tea Time in Echten: 'Het zal mij toch niet gebeuren dat ik weer een liefde kwijtraak?'

Inwoners van Echten zijn een petitie gestart voor Bert Boer, eigenaar van Tea Time in het dorp, en zijn partner Zaza. Zaza dreigt te worden uitgezet. Daarmee zou de 57-jarige ondernemer uit Echten, die eerder al twee grote liefdes aan kanker verloor, opnieuw keihard worden getroffen. De petitie is binnen 24 uur al meer dan 2500 keer ondertekend. ,,Het is hartverwarmend.”

Bert Boer met zijn partner Zaza uit Georgië.

Bert Boer met zijn partner Zaza uit Georgië. Foto: André Weima Fotografie

Het noodlot lijkt de ondernemer uit Echten te achtervolgen. Na dertien jaar samenzijn verloor hij zijn eerste grote liefde, met wie hij 25 jaar geleden Tea Time begon. Er kwam een nieuwe liefde, die helaas na negen jaar eveneens overleed. ,,Elke keer brak een stukje van mijn ziel af”, blikt Boer terug. Dankzij de 31-jarige Zaza ging de zon weer schijnen. Maar na eerst al een zware tijd door de lockdown, waarin hij de deuren van zijn zaak gesloten moest houden, ziet het er nu opnieuw somber voor hem uit.

Zaza en Bert zijn verwikkeld geraakt in een stroef proces met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De laatste uitspraak kwam vorige week, na opvallend genoeg geen enkel persoonlijk gesprek, en voelde letterlijk als een mokerslag: Zaza moet Nederland verlaten én krijgt een inreisverbod van twee jaar. ,,Alsof hij een crimineel is”, reageert Boer gefrustreerd. Hij voelt woede, maar bovenal onmacht. ,,Waarom mag je als Nederlander niet kiezen wie je partner mag zijn? Het kost de Nederlandse staat bovendien niets, want hij woont bij mij en kan hier werken.”

Pats, boem, raak

Ze zitten naast elkaar aan tafel in een van de op en top Engelse kamers in Tea Time, de trots van Bert Boer. Hun blikken treffen elkaar geregeld. Bert en Zaza leerden elkaar ruim 2,5 jaar geleden kennen. Via een datingsite. Het was zo ongeveer pats, boem, raak. Aan beide zijden. Zaza aankijkend glimlacht Bert: ,,Het is een knappe man”, om daar direct aan toe te voegen: ,,maar ook nog eens met een leuk karakter.”

Zaza kwam van ver, uit Georgië, maar zat dichtbij, in het asielzoekerscentrum Hoogeveen, waar hij op een speciale LHBTI-afdeling verbleef. Hij deelde een kamer met onder andere twee Russische vrouwen, die binnen vijf maanden een verblijfsvergunning hadden en een huurwoning in Amsterdam kregen toegewezen. Het steekt, want ook in Georgië is het voor Zaza niet veilig. Hij werd er regelmatig bespuugd, in elkaar geslagen en zelfs gechanteerd. Zijn familie weet nog altijd niet dat Zaza homoseksueel is. Hij weigert het te vertellen, uit angst dat zij eenzelfde lot moeten ondergaan. Om die reden wil hij niet met zijn achternaam in de krant.

,,De bevolking in Georgië is nog heel gelovig. 80 procent gaat nog naar de kerk. Homoseksualiteit wordt niet getolereerd. Bij de première twee jaar geleden in Tbilisi van de film And then we danced, dat over dit thema gaat, braken rellen uit. Ondertussen slaat Nederland zich op de borst over hoe zij omgaat met homorechten, terwijl homo’s die hun leven niet veilig zijn in hun thuisland worden teruggestuurd. Onbegrijpelijk”, oordeelt Boer.

Paniekaanvallen

Zaza had Georgië al verlaten voor Turkije, waar hij vijf jaar woonde. ,,Op 16 november 2018 kwam ik in Nederland aan, als toerist. Ik wilde even een paar dagen bijtanken”, vertelt Zaza in redelijk goed Nederlands terwijl hij nog geen enkele les daarin heeft gehad. De politie op Schiphol pikte hem eruit, zij geloofde zijn verhaal niet. Zaza heeft een maand doorgebracht in de gevangenis op Schiphol, waar hij paniekaanvallen kreeg. Hij besloot in te gaan op het advies van iemand om een asielprocedure aan te vragen, waarna hij naar het azc Hoogeveen werd overgebracht.

In januari 2019 was hun eerste ontmoeting. Niet veel later woonden ze al samen. ,,Ik zag zijn kamer in het azc en vond dat zo deprimerend. Ik zei: ‘we proberen het gewoon’.” Elke woensdag meldt Zaza zich, al dan niet telefonisch, keurig in het azc, wat immers geen gevangenis is. Zaza voelt zich gelukkig in Nederland, vrij. ,,Iedereen is hier aardig.” Volgens zijn partner heeft het ook veel te maken met hoe Zaza zich opstelt. ,,Hij is leergierig en staat voor iedereen klaar. Zo is hij onder andere mantelzorger voor mijn bijna 90-jarige moeder. Hij doet zo zijn best.” Samen werkten ze aan zijn inburgering en toerden door heel Nederland. Alle provinciehoofdsteden werden bezocht, maar bijvoorbeeld ook de zeehondencrèche in Pieterburen en de mergelgrotten in Valkenburg.

,,Binnen de familie vroeg menigeen zich af: ‘Is oma dood of heeft ze verkering?’, want wie mijn moeder belde kreeg opeens geen gehoor meer. Ze bleek inderdaad verkering te hebben”, zegt Boer gekscherend. Overdag was ‘zijn’ Zaza voor haar, de rest van de tijd voor hem. ,,Mijn moeder had een moeilijke tijd achter de rug. Ze bloeide door Zaza op. Ze hangt aan hem. Moet Zaza vertrekken dan is dat niet alleen voor mij, maar ook voor haar een genadeslag.”

Op de pauzeknop gedrukt

Het voelt alsof op de pauzeknop is gedrukt, terwijl ze zo graag verder willen. Ze willen samen werken aan hun toekomst. Boer: ,,Ik merk dat ik snel geëmotioneerd ben. Het zal mij toch niet gebeuren dat ik weer een liefde kwijtraak?”

Dat dorpsbewoners een petitie zijn gestart ontroert beide mannen. ,,Het is hartverwarmend. En het geeft aan wat voor een impact Zaza al heeft in het dorp.” Zaza: ,,Het voelt alsof ik hier ben geboren. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest. Ik kan hier mijzelf zijn. Ik heb altijd een dubbelleven geleid. Dat was zwaar en moeilijk.”

In principe is Zaza vanaf begin juli ‘verwijderbaar’. Door middel van procedures wordt geprobeerd deze termijn op te rekken. Hoe het verder moet als de IND voet bij stuk houdt? Boer weigert daaraan te denken. ,,Ik wil hem niet kwijt. Ik heb ondanks alles hoop dat de IND toch een menselijke kant laat zien.”

De petitie zal door Zaza’s jurist worden meegenomen in het proces met de IND. De petitie is te ondertekenen via: https://www.petitie24.nl/petitie/3927/help-bert-en-zaza .