Bekertoernooi gaat van start voor voetballers: Hoogeveen ontvangt HBS in eerste thuiswedstrijd

HZVV-Groningen

HZVV-Groningen Foto: Andre Weima

De Hoofdklassers Hoogeveen, Noordscheschut en HZVV spelen hun tweede competitiewedstrijd, terwijl de andere clubs beginnen met het bekertoernooi. Zij spelen de komende weken drie bekerwedstrijden in de voorronde om een plaats in de knock outfase. Competitie zaterdag: Hoofdklasse B: Noordscheschut begon de competitie met een 4-0 nederlaag bij Urk en wil zich in haar eerste thuiswedstrijd graag revancheren. Ook Buitenpost verloor haar eerste wedstrijd van het seizoen van De Dijk. In het afgelopen korte seizoen werd Noordscheschut dertiende en Buitenpost veertiende. Beide ploegen troffen elkaar drie keer in Noordscheschut en drie keer wonnen de Friezen. Juist een reden voor Noordscheschut de eerste punten van het seizoen te gaan pakken en dat zal het zeker moeten doen tegen ploegen, die naar verwachting onderin mee zullen draaien.

HZVV boekte een benauwde 3-2 zege op SDCP en gaat op bezoek bij Volendam. De ploeg van ex-prof Johan Steur verraste met een 3-5 zege bij Genemuiden en HZVV zal gewaarschuwd moeten zijn. Beide ploegen troffen elkaar voor de competitie nog nooit in Volendam. In Hoogeveen speelden de clubs in januari 2020 tegen elkaar en HZVV won toen met 4-2. HZVV zal waarschijnlijk tegen deze tegenstander een tandje bij moeten zetten in vergelijking met afgelopen zaterdag om tot een succesvol resultaat te kunnen komen. Zondag: Hoofdklasse A: Hoogeveen pakte de eerste drie punten via een krappe 0-1 zege bij TAC ’90. Zondag speelt de ploeg van trainer Nico Haak de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen nummer twee HBS uit Den Haag. HBS komt voor het derde achtereenvolgende jaar uit in de Hoofdklasse en begon met een 3-0 winst op Emmen.

In het seizoen 2019/2020 won Hoogeveen thuis met 2-0 van HBS, maar door corona werd de uitwedstrijd nooit gespeeld. Er lijken weer winstkansen te zijn voor Hoogeveen. Bekervoetbal zaterdag: Poule 152: De Weide is ingedeeld bij de zondag tweedeklassers Beilen, EMMS en Rolder Boys. De Weide speelt zaterdag om 17.00 uur thuis tegen EMMS uit Slagharen. EMMS komt nog maar twee jaar uit in de 2e klasse en speelde door corona nog geen volledig seizoen in deze klasse. De Weide speelt al sinds 2003 in de tweede klasse en twee jaar in de 3e. Dinsdag verloor de ploeg een oefenduel tegen derdeklasser Rouveen met 0-2. De Weide lijkt tegen EMMS licht favoriet. Poule 135: Elim is in een zware poule ingedeeld en treft eersteklasser Germanicus en de tweedeklassers Drenthina en Dalen.

Zaterdag gaat de ploeg van trainer Erwin Sikkes op bezoek bij Drenthina, dat vanaf 2010 in de 1e of 2e klasse speelde. Elim werd de laatste twee seizoenen veertiende en zou in 2020 in normale omstandigheden gedegradeerd zijn. Met Justin Benjamins lijkt de ploeg er sterker op geworden en kan best voor een verrassing gaan zorgen. Poule 337: VCG en SCN zijn samen ingedeeld in deze poule en treffen ook NWVV en Angelslo. VCG begint met een uitwedstrijd bij zaterdag vierdeklasser Angelslo. De Emmenaren waren in de jaren ’80 een gerenommeerde eersteklasser, maar zakten daarna weg. De laatste jaren eindigde Angelslo in de onderste regionen van de vierde klasse. Een oefenduel tegen Drenthina ging met 0-8 verloren. VCG lijkt bij voorbaat niet kansloos. SCN

gaat op bezoek bij zaterdag vijfdeklasser NWVV. SCN speelt vanaf 1999 in de derde en vierde klasse, terwijl NWVV nooit hoger dan de 4e klasse speelde. De laatste drie jaar speelde NWVV in 5F. SCN zou geen fout mogen maken. Poule 339: Hoogeveen zaterdag is zwaar favoriet in deze poule met de vierdeklassers Nieuw Balinge, DKB en zaterdag vijfdeklasser Beilen. Hoogeveen begint zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Nieuw Balinge. Hoogeveen eindigt al jaren in de top van de 3e klasse, maar promotie lukt steeds net niet.

Nieuw Balinge probeert een stabiele vierdeklasser te worden en is de outsider. In 2014 troffen beiden elkaar voor het laatst en toen won Hoogeveen met 1-0. Poule 342: ZZVV en Tiendeveen treffen in deze poule zaterdag vijfdeklasser MSC en derdeklasser Rouveen. ZZVV wacht een lastig uitduel met Rouveen, dat dinsdag De Weide versloeg. ZZVV won heel knap het oefenduel met LTC met 5-1. Negen keer speelden beide clubs tegen elkaar en ZZVV won drie keer. Tiendeveen bezoekt MSC in Meppel, dat alleen maar een zaterdagelftal heeft. MSC was al twee keer dichtbij promotie naar de 4e klasse, maar dat ging net niet door. Voor Tiendeveen wordt dit het vijfde achtereenvolgende seizoen in de 4e klasse. Gezien dat feit lijkt Tiendeveen favoriet, maar de ploeg zal flink aan de bak moeten. Poule 443: VVAK speelt tegen zaterdag derdeklassers Tonego en SVN ’69 en zaterdag vijfdeklasser Bargeres.

Zaterdag gaat de ploeg van trainer Rolf Drent op bezoek bij Bargeres dat overstapte van de zondag naar de zaterdag. Bargeres speelde afgelopen seizoen maar een wedstrijd in 5F en verloor die. VVAK oefende tegen Wacker en verloor met 3-1. Bargeres is een onbeschreven blad, het kan dus alle kanten op. Poule 606: Hollandscheveld komt Vitesse ’63 en Lutten ook in de competitie tegen. De vierde tegenstander is derdeklasser Olympia ’28 en daar begint Hollandscheveld zaterdag tegen in eigen huis. Dat is direct geen gemakkelijk karwei. Olympia ’28 speelde jaren in de 2e klasse, maar de laatste zes jaar komt het uit in de 3e klasse, waar het steeds 9e of 10e eindigde. Hollandscheveld komt vanaf 1999 uit in de derde klasse met twee keer een stap naar de 2e klasse.

Een moeilijke klus. Zondag: Poule 129: Pesse heeft zwaar geloot met zondag eersteklasser SVBO en de tweedeklassers DZOH en Valthermond. Pesse gaat zondag op bezoek bij SVBO, dat vanaf 1985 in de 1e klasse of de Hoofdklasse speelde. De ploeg speelt de laatste acht jaar in 1F en eindigde steeds bij de eerste vijf. Pesse is vooraf met alles blij wat er gehaald wordt tegen de torenhoge favoriet. Poule 271: HODO lijkt goede kansen te hebben tegen vierdeklasser VIOS, vijfdeklasser Witteveense Boys en derdeklasser Twedo. Zondag komt Twedo op bezoek.

Dinsdag oefenden beiden al tegen elkaar en toen won HODO met 1-6. In september 2020 werd het in een oefenwedstrijd 3-2 voor HODO. De Hollandschevelders zijn in deze wedstrijd dan ook opnieuw favoriet voor de winst.