Beetje sneeuwpret, maar let op: kans op verraderlijke gladheid door ijzel

Hoogeveen - Vanmiddag en vanavond is in het hele land sneeuw gevallen. De sneeuwval begon in Zeeland en Drenthe en Groningen waren pas als laatste aan de beurt. In Hoogeveen was er maar een dun laagje gevallen, maar er was toch wel wat sneeuwpret.

Later vanavond en vannacht komt op grote schaal gladheid voor door de eerdere sneeuw en mogelijk ook door ijzel. Vanuit het westen zet geleidelijk de dooi in, maar in het oosten en vooral noordoosten kan het zondag tot ver in de ochtend nog glad zijn.

Overal is sneeuw gevallen en vrijwel overal bleef het ook liggen. Op de meeste plaatsen viel 2-3 cm sneeuw. Op auto’s en tuintafels werd lokaal nog iets meer gemeten. Regionaal sneeuwt het nog licht, vooral in het noorden en oosten. In de rest van het land valt plaatselijk wat motsneeuw of motregen. Lokaal kan dit ijzel opleveren.

De temperatuur ligt net onder het vriespunt. In het zuidwesten is het kwik op de meeste plaatsen net boven nul en in het uiterste westen van Zeeland is het al ruim 1 graad.

Gladheid door sneeuw of ijzel

Op veel plaatsen is het glad door (eerdere) sneeuwval. Dit geldt zeker voor wegen waar niet is gestrooid. Plaatselijk kan het komende uren door de lichte neerslag die valt ook spekglad worden.

In de nacht volgt vanuit het westen nieuwe neerslag. Op veel plaatsen valt dit als regen, maar vooral in het noorden en oosten is ook ijzel mogelijk. In het oosten van Drenthe en Groningen kan de neerslag nog als sneeuw beginnen.

In het oosten van het land kan het zondagochtend nog een tijd glad zijn. In Twente en het oosten van Drenthe en Groningen mogelijk zelfs tot het middaguur. In het westen en zuidwesten van het land dooit het dan al 3-5 graden en is de sneeuwpret al voor zonsopkomst voorbij.