Beeldmix organiseert vierde editie van De Mix Nederland

Twee jongens nu. Foto: Harry Cock, De Mix Nederland ‘Onherstelbaar vernieuwd’, 2023 Stichting Beeldmix

Twee fotografen, één van vroeger en één van nu. In het kort de uitleg bij expositie ‘Onherstelbaar vernieuwd’ die vanaf 18 februari te zien is op het NS-station van Assen én in het voormalig koetshuis van Landgoed Overcingel. Uitgangspunt voor de tentoonstelling is het werk van Johannes Bernardus Schröer (1887-1957). Harry Cock (1952) heeft een serie foto’s gemaakt waarin hij reflecteert op het werk van Schröer.

Het werk van beide fotografen is samengebracht in een prikkelende expositie, te zien is op een bijzondere locatie van Het Drentse Landschap. Projectleider Rafaël Philippen van Beeldmix vroeg of wij een geschikte locatie beschikbaar wilden stellen voor de Asser editie van De Mix Nederland.

‘Onherstelbaar vernieuwd’ is de vierde in een serie exposities van Stichting Beeldmix waarbij historische fotocollecties inspiratiebron zijn voor hedendaagse fotografen. Het nieuwe project van Beeldmix is in samenwerking met NS en ProRail door heel Nederland uitgerold. De eerste editie had de titel ‘Windstil’ en was eind vorig jaar te zien op het NS-station Sneek en in het Scheepvaartmuseum.

Krokuspracht Overcingel

Overcingel is een van de meest aansprekende particuliere landgoederen in Assen en sinds 2019 in beheer bij Het Drentse Landschap. Op 16 februari 2019 overleed Henk van Lier Lels op 90-jarige leeftijd op het landgoed dat toen bijna 250 jaar in het bezit van zijn familie was. Na zijn overlijden hebben zijn dochter en beide kleinzoons besloten het landgoed aan Het Drentse Landschap over te dragen.

Huis Overcingel, zoals het statige woonhuis bekend staat, zal later dit jaar worden gerestaureerd, gedeeltelijk herbestemd en verduurzaamd. De krokustuin van Overcingel is een begrip in Assen. Elk jaar trekt deze krokuspracht bezoekers richting het landgoed. Een extra reden om de komende periode naar Assen te komen voor de tentoonstelling. Een wandeling door de tuin van het landgoed, een paarse oase door duizenden krokussen, is dan een mooi extraatje. Omdat eind vorig jaar bleek dat de gemaakte begroting voor het revitalisatieproject van Huis Overcingel aanmerkelijk hoger uitvalt, vragen wij bezoekers een vrijwillige bijdrage.

Expositie ‘Onherstelbaar vernieuwd’ is t/m 1 april 2023 te zien. Openingstijden: woensdag t/m zondag van 12:00 – 16:00 uur. Adres: Oostersingel 27, Assen. Toegang gratis.


Twee jongens vroeger. © Johannes Bernardus Schröer, Drents Archief - Stichting Beeldmix

Twee jongens nu. © Harry Cock, De Mix Nederland ‘Onherstelbaar vernieuwd’, 2023 Stichting Beeldmix

Nieuws

menu