Baptistengemeente Beth-El in Hoogeveen houdt Buurthap voor minima. Maaltijd met groente en aardappels, liefde en toewijding

Aardappels, groente, een stukje vlees…. Een bord warm eten is voor de meeste mensen – letterlijk – dagelijkse kost. Maar niet voor iedereen. Als je bijvoorbeeld een minimuminkomen hebt, is het soms lastig om elke dag geld voor een warme maaltijd bij elkaar te schrapen. Baptistengemeente Beth-El in Hoogeveen is van start gegaan met de Buurthap. Vrijwilligers koken met liefde en toewijding voor plaatsgenoten die geen dikke portemonnee hebben.

Vrijwilligers van Baptistengemeente Beth-El stellen een lekkere maaltijd samen.

Vrijwilligers van Baptistengemeente Beth-El stellen een lekkere maaltijd samen. Foto: Beth-El

„Op deze manier dragen we zorg voor onze naasten en geven we mensen die het niet breed hebben een steuntje in de rug”, ’zegt mede-organisatrice Tonny Gilbert. Zelf heeft de Hoogeveense ook gekookt voor de eerste Buurthap, in januari. „Toen onze werkgroep onder gemeenteleden een oproep deed om vrijwilligers te werven voor de kookgroep, werd er enthousiast gereageerd. We hadden direct een groepje koks bij elkaar. Dat betekent dat de Buurthap ook door mensen uit de kerk zelf wordt gedragen. We konden van tevoren moeilijk inschatten hoe groot de deelname zou worden, maar de eerste keer kwamen er achttien mensen. Een mooi aantal waar we heel blij mee waren en dat ook aantoont dat er duidelijk behoefte is aan ons initiatief. De bedoeling is dat we elke maand op de derde dinsdag een maaltijd verzorgen. Vanwege corona moeten de mensen nu nog afhalen. Ze kunnen dan het eten thuis in de magnetron opwarmen. In een aantal gevallen kunnen we ook bezorgen. Maar zodra de coronamaatregelen het weer toelaten, kunnen we fysiek samenkomen in de kerk. Dat is natuurlijk wel zo gezellig. We koken op dit moment voor maximaal twintig mensen, maar als blijkt dat de belangstelling duidelijk groter wordt, kunnen we uitbreiden. Misschien kunnen we dan de frequentie verhogen naar eens in de veertien dagen. We proberen een zo gevarieerd mogelijk menu samen te stellen. In januari serveerden we bijvoorbeeld macaroni, in februari staat boerenkool met worst op het menu. Voor maart denken we aan nasi en zo staat er elke keer weer iets anders op tafel. We willen het eten uiteraard zo gezond mogelijk houden en daarom doen we er af en toe ook een portie rauwkost bij. De reacties van de deelnemers aan de eerste Buurthap waren erg enthousiast. Misschien is ons aanbod maar een druppel op een gloeiende plaat, maar we kunnen in elk geval mensen helpen.’’

Verbinding

Nieuws

menu