Azc Hoogeveen vangt 74 extra bewoners op. Sporthal verbouwd om meer asielzoekers onderdak te kunnen bieden

Een van de nieuwe kamers in het azc Hoogeveen. Foto: Joep Abbing

Azc Hoogeveen vangt sinds vorige week 74 extra bewoners op. Dat is mogelijk geworden dankzij een verbouwing van een van de twee sporthallen in het opvangcentrum. Daar zijn in een paar maanden tijd acht kamers voor acht personen en twee kamers voor vijf personen gerealiseerd. Hier worden alleengaanden opgevangen.

„Door de toenemende stroom van asielzoekers zijn wij gaan kijken naar de mogelijkheden binnen onze opvanglocatie”, vertelt locatiemanager Daniëlle Weisbeek. „Onze sporthal is verdeeld in een hal op de begane grond en een hal daarboven. Die bovenste hal heeft het meeste licht van buitenaf en bleek daardoor het meeste geschikt voor bewoning. Wij wilden bovendien graag een structurele volwaardige voorziening in plaats van tijdelijke noodopvang met slechts dunne wandjes. Dat is gelukt. Het ziet er prachtig uit”, zegt ze tevreden.

Geen eigen toilet- en douchevoorziening

Het plan is een paar maanden geleden in werking gezet en net voor de kerst waren de nieuwe kamers bewoonbaar. In de bovenste sporthal, die zo’n acht meter hoog is, is een verdiepingsvloer aangebracht, die per trap bereikbaar is. Beide verdiepingen hebben vier kamers voor acht personen en een voor vijf personen. De kamers zijn onder meer voorzien van wifi en elektriciteit. De toilet- en douchevoorziening bevindt zich op de gang en betreft de voormalige toilet- en douchegelegenheid van de sporthal, die eveneens is opgeknapt. Weisbeek: „Door het ontbreken van deze voorzieningen in de kamers vinden wij deze niet handig voor gezinnen. Het zijn daarom ruimtes voor alleengaanden.”

834 bewoners

In totaal biedt het azc Hoogeveen nu onderdak aan 834 personen. Het asielzoekerscentrum mag 1000 bewoners huisvesten, zo staat in de bestuursovereenkomst met de gemeente Hoogeveen. Het was daarom niet nodig voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om opnieuw met de gemeente Hoogeveen in gesprek te gaan. Oorspronkelijk konden er ook daadwerkelijk 1000 vluchtelingen worden gehuisvest in azc Hoogeveen, maar 200 plekken zijn komen ter vervallen met de komst enkele jaren geleden van de HTL (Handhaving- en Toezichtlocatie), waar maximaal 50 ernstige overlastgevende asielzoekers mogen worden ondergebracht.

De nationaliteit van de nieuwe bewoners is volgens Weisbeek een mix. De meeste asielzoekers die naar Nederland komen zijn momenteel afkomstig uit Syrië, Afghanistan, Jemen, Irak en Turkije.

Binnenkort volgt opnieuw een kleine verbouwing, waarmee nog twaalf extra plekken beschikbaar komen.

De toename van het aantal bewoners heeft geen gevolgen voor de personele bezetting in het azc Hoogeveen.

Nieuws

menu