Aya Wolting is lid van Amnesty International afdeling Hoogeveen, Soroptimistclub De Reestlanden en Extinction Rebellion: 'Ik maak me veel zorgen om het klimaat'

Aya Wolting uit Hoogeveen zet zich in voor mensenrechten en het klimaat en is aangesloten bij drie organisaties. Ze is voorzitter van Amnesty International afdeling Hoogeveen. Daarnaast is Aya lid van Soroptimistclub Reestlanden die zich inzet voor de verbetering van de positie van vrouwen en meisjes. Als lid van Extinction Rebellion Drenthe is ze begaan met klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit.

Bij de foto: Aya Wolting is voorzitter van Amnesty International afdeling Hoogeveen.

Bij de foto: Aya Wolting is voorzitter van Amnesty International afdeling Hoogeveen. Foto André Weima

Na haar pensionering meldde ze zich aan bij Amnesty International afdeling Hoogeveen. Amnesty International strijdt sinds 1961 voor een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke mensenrechten heeft en in vrijheid kan leven. „Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren”, zegt Aya.

„Amnesty spreekt me aan, omdat je zo de mogelijkheid hebt om samen met veel anderen druk uit te oefenen op machthebbers. De werkgroep Hoogeveen, die dit jaar vijftig jaar bestaat, organiseert rond 10 december de jaarlijkse schrijfactie voor de vrijlating van politieke gevangenen. Daarnaast worden er handtekeningacties gehouden, onder andere op Pulledagen. Ook houden we wakes rond een specifiek thema, bijvoorbeeld voor vrouwenrechten. Dat laatste is echt mijn ding. Op deze wijze willen we als afdeling Hoogeveen de kwestie van mensenrechten onder de aandacht brengen. Amnesty spreekt niet alleen buitenlandse overheden aan, maar ook de eigen. Voorbeelden zijn de bescherming van het demonstratierecht en het invoeren van regelgeving voor bedrijven die handel drijven met landen waar mensenrechten worden geschonden.”