Anna Akse crosst met haar paard: 'Het mooiste aan paardrijden vind ik het samenwerken met het dier'

Een bijzondere hobby of gewoon een bijzonder mens. De Hoogeveensche Courant laat regelmatig iemand aan het woord in de reeks Het Portret. Deze keer Anna Akse die graag meedoet aan crosswedstrijden met haar paard ‘Just a girl like Lady’.

Anna Akse.

Anna Akse. Foto: André Weima

Naam:

Anna Akse

Leeftijd:

21 jaar

Woonplaats:

Stuifzand

Hobby:

Paardrijden

Waarom en wanneer ben je met paardrijden begonnen?

„Ik wilde vroeger altijd al paardrijden, maar pas op mijn zevende, toen ik mijn zwemdiploma A behaalde, mocht ik op paardrijles. Ik heb er toen voor gekozen om te gaan lessen bij Aldy Kok op stal Zwartschaap. De pony waar ik op heb leren rijden heet Indurein en hij is ondertussen al 32 jaar oud. Momenteel sta ik al ongeveer 4,5 jaar met mijn eerste eigen paard, Just A Girl Like Lady, op stal Zwartschaap.”

Wat is er zo mooi aan paardrijden?

„Het mooiste aan paardrijden vind ik het samenwerken met een paard, maar ook de uitdaging die je krijgt. Het is superleuk als je samen wat bereiken kan.”

Wat doe je naast het verzorgen van paarden?

„Ik studeer hippische bedrijfskunde aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Ik heb net mijn eerste jaar afgerond met alle punten voor de propedeuse. Daarnaast werk ik nog als administratief medewerker bij de NNCZ en Dinant Vochtbestrijding. Ik heb van 2016 tot en met 2019 op het Alfa-college in Hoogeveen voor bedrijfsadministrateur gestudeerd en mijn diploma gehaald. Daarna had ik besloten om een tussenjaar te nemen en te gaan werken, maar na dat jaar wilde ik toch graag weer een studie gaan volgen.”

Ik hoorde dat je aan crossen doet, wat is dat precies?

„Eventing is een discipline in de paardensport, ook wel sgw genoemd. Een wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: dressuur, springen en de cross. In de cross leg je, afhankelijk van je niveau, een bepaalde afstand af over weilanden en bossen die je zo dicht mogelijk bij de ideale tijd moet rijden. In de cross staan natuurlijke hindernissen opgesteld. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld boomstammen of greppels. Hoe hoger het niveau hoe langer en technischer de cross wordt. De cross in combinatie met het springen en de dressuur bepalen je uiteindelijke score. Een aantal jaar nadat ik begonnen ben met paardrijden, kreeg ik een verzorgpony genaamd Nicky. Met haar ben ik in aanraking gekomen met het crossen. We hebben samen een aantal oefencrossen gereden, onder meer op het defensieterrein in Assen. In april 2019 heb ik voor het eerst met mijn eigen paard een crossclinic gereden in Slagharen van Roxana Graman. Ik les ondertussen nog steeds bij haar. Zowel cross als dressuur en springen.”

Doe je ook mee aan wedstrijden?

„Ik probeer regelmatig mee te doen aan eventingwedstrijden, maar ik wil ook de focus bij de dressuur en het springen houden, omdat dit toch de basis is. Hierbij is ook een goede voorbereiding vereist en probeer ik de training hier zo goed mogelijk op aan te sluiten. Op zaterdag 24 augustus 2019 hebben we onze eerste eventingwedstrijd gereden en toen hebben we een mooie 6e plek weten te bemachtigen in onze klasse.”

De toekomst, nog bijzondere wedstrijden of dromen?

„Het lijkt mij supergaaf om in de toekomst in de klasse Z eventing te starten, maar op de korte termijn is het doel om dit jaar de klasse L door te rijden.”

Heb je nog tips voor anderen?

„Ik zou anderen vooral aan willen moedigen om eens een crosstraining te nemen.”