Amnesty houdt wake voor Iraanse vrouwen in het centrum van Hoogeveen

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. Foto Pixabay

De werkgroep Amnesty International Hoogeveen houdt vrijdag 2 december een wake voor vrouwen in Iran. Deze is bij de fonteinen nabij de kruising Hoofdstraat/Het Haagje/Schutstraat. Tijdens een programma van een half uur worden korte toespraken afgewisseld met muziek en stilte. Aanvang 19.00 uur.

Op 16 september van dit jaar stierf de 22-jarige Iraanse Mahsa Amini. Zij was gearresteerd door de zedenpolitie van de Islamitische Republiek omdat zij haar hoofddoek niet goed zou hebben gedragen. De politie zei dat ze plotseling hartfalen kreeg op het politiebureau. Ooggetuigen en vrouwen die tegelijk met haar werden vastgehouden, zeiden dat ze zwaar was geslagen door de politie. Haar dood resulteerde in grootschalige protesten door het hele land. Deze begonnen als verzet tegen de verplichte hoofddoek en de de strenge zedenpolitie die vrouwen met geweld arresteert. Inmiddels klinkt een bredere roep om vrijheid.

Fonteinen kleuren oranje

Met de wake bij de fonteinen wil Amnesty zich niet alleen met Iraanse vrouwen solidair tonen, maar met alle vrouwen wereldwijd die te maken hebben met geweld. De fonteinen kleuren oranje in het kader van Orange the World. Dit is een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes die eind november van start is gegaan. In Hoogeveen en De Wolden is Soroptimistclub De Reestlanden hiervan de initiatiefnemer. Amnesty Hoogeveen sluit zich aan bij de campagne. Tijdens de wake wordt daarom ook aandacht besteed aan vrouwen in andere landen (waaronder Nederland) die te maken hebben met een vorm van geweld of schendingen van mensenrechten. Deelnemers kunnen een lichtje meenemen en/of protestborden met bijpassende teksten.