Alzheimercafé Hoogeveen houdt thema-avond over ‘De rol van de casemanager’

Het alzheimercafé op donderdag 7 oktober. Foto: Alzheimer Nederland

Tijdens de thema-avond in het Alzheimercafé Hoogeveen op 7 oktober worden er uiteenlopende onderwerpen besproken met naasten die te maken krijgen met dementie bij familieleden. De ondersteuning van de Casemanager Dementie staat de families met raad een daad bij.

Rika Roffelsen is deze avond gastspreker in Het Oor in Hoogeveen. Sinds mei vorig jaar is Roffelsen coördinator van het Netwerk Dementie Drenthe. Hiervoor was Roffelsen werkzaam als wijkverpleegkundige en Casemanager Dementie. Vanuit haar kennis en ervaring in de dementiezorg neemt ze bezoekers van het Alzheimercafé mee in de mogelijkheden die er zijn om hulp te vragen die aansluit bij de behoeften en de wensen. Een casemanager is een vaste begeleider en aanspreekpunt voor de mensen met dementie en hun naasten. De casemanager volgt de betrokkenen op de voet, blikt met hen vooruit, biedt een luisterend oor en weet de weg in het woud van professionele instellingen en organisaties in de regio.

Grillig toeslaan

Dementie ontwikkelt zich meestal geleidelijk maar kan soms ook snel en grillig toeslaan. De behoefte aan zorg en ondersteuning van de betrokkenen laten een grote variatie zien tussen individuen maar ook van de verschillende ziektestadia. Elk verhaal en ziektepad is anders en bij de veranderende hulpvraag kan de casemanager ondersteunen. Elke ervaring is anders. De zestig jarige Ruud schreef over zijn ervaring met een casemanager: ‘Je loopt met je kop tegen de muur en weet niet waar je het moet zoeken. Ik raad iedereen aan een casemanager te nemen, dat scheelt zo enorm veel.’

Het Alzheimercafé is op 7 oktober vanaf 19.00 uur te bezoeken in Het Oor aan de Van Goghlaan 7 in Hoogeveen.

Nieuws

menu