Alteveer loopt uit voor het oude geronk van legervoertuigen en bommenwerper: 'Het is één van de laatste twee'

Lancaster en legervoertuigen in Alteveer.

Lancaster en legervoertuigen in Alteveer. Foto: Henk Sieders

Het is de dag van het herdenken. Herdenken van de oorlogsslachtoffers en de verzetshelden. In Alteveer/Kerkenveld doen ze dat dit jaar op een bijzondere manier. Een oude Lancaster bommenwerper komt deze middag over. Het was een rollercoaster van emoties voor de organisatie van Venster van de Vrijheid. De bommenwerper zou niet meer overvliegen omdat het vliegtuig motorproblemen had. Tot opluchting van velen kwam vanmorgen het verlossende telefoontje dat het toch ging lukken.

In een V-vorm staan de oude legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog opgesteld in het weiland voor de kerk in Alteveer. Vooraan twee motoren en een grote vrachtwagen, waar veel mensen even in willen kijken. Daarachter verschillende wagens. Voor de liefhebbers is er een kans om eens in zo’n voertuig te rijden. Het ritje voert langs de straten die vernoemd zijn naar verzetshelden.

Theo Boer, van Venster van de Vrijheid, vertelt dat het voor hen een jaarlijks terugkerend thema is. „We proberen elk jaar weer wat nieuws te verzinnen op 4 mei. We hebben ons dit keer aangemeld voor de route van de Lancaster. Ook al stonden we vanmorgen toch een beetje met knikkende knietjes toen we een telefoontje kregen dat het vliegtuig niet kon opstijgen vanwege motorproblemen.”

Engeland, België en Nederland

Rond het middaguur werd duidelijk dat het vliegtuig toch kon vertrekken. „Hij komt vanuit Engeland. Eerst gaat hij over België en dan gaat hij over Nederland. We kunnen via de radar kijken waar hij op dit moment vliegt”, lacht Boer terwijl hij zijn telefoon tevoorschijn haalt. „Kijk hij vliegt nu over Brussel!”.

De bommenwerper vliegt op ongeveer 100 meter van de grond over en vliegt dan via Vliegveld Hoogeveen richting het noorden. „De V op de grond hebben we zo neergelegd dat het vliegtuig daaroverheen vliegt. Een soort salut van de voertuigen naar de bommenwerper. Het is best een groot ding en het is één van de laatste twee. De andere staat in Canada.”

De piloten vonden het vanmorgen toch wat spannend want het vliegtuig wordt zaterdag ook gebruikt bij de inauguratie van Prins Charles. „Het gaat vast allemaal goed maar het is een oud vliegtuig. Er zit bijvoorbeeld ook geen schietstoel in, mocht er wat fout gaan”, stelt Boer.

Rondje langs de helden

Voordat de stoet een rondje door het dorp doet met alle voertuigen, wordt er een proefronde gereden. „Stap maar in kinderen, dan gaan we even kijken hoe lang één rondje duurt.” Vier kinderen nemen plaats in het voertuig. Theo stapt achter het stuur van zijn eigen wagen en de rit begint. „Wie denkt te weten hoe oud dit voertuig is?”, vraagt hij. „Ik denk dat hij uit 1942 komt. Toen was de oorlog”, zegt de jongen. „Bijna goed. De auto komt uit 1940,” „Dat is oud zeg!” roept een ander.

De rit voert langs de Hendrikus Zomerweg, Albert van Daatselaarstraat, Jan Haarstraat, Jan Leijssenaarstraat en de Jacob Katsstraat. Allemaal straten vernoemd naar verzetshelden. In Alteveer en Kerkenveld zijn vorig jaar, in samenwerking met de gemeente, nieuwe naambordjes opgehangen. Onder de namen van deze helden staan de jaartallen van de oorlog (1940-1945).

Herdenking

Donderdagavond wordt niet alleen de Tweede Wereldoorlog herdacht. Er zijn ook een aantal Oekraïners uitgenodigd die een krans leggen en een toespraak houden voor de gevallen helden in Oekraïne. „We hopen dat ze op deze manier ook wat troost vinden in het herdenken.”

De twee scholen in Alteveer en Kerkenveld hebben voorafgaand aan de meivakantie een project gehouden over oorlog en vrede. Ieder kind ontving een vlinder en mocht deze naar aanleiding van het woord vrede versieren. De vlinders zijn in het dorpshuis te bekijken.