Alles klaar voor eerste Pulledag: 'Wij hebben er zin in'

Albert Jan Vos is samen met zijn dochter Daan creatief aan de slag gegaan.

Albert Jan Vos is samen met zijn dochter Daan creatief aan de slag gegaan. Foto: Kim Stellingwerf

Alle seinen staan op groen voor de eerste Pulledag van dit jaar, die donderdag wordt gehouden. Een laatste overleg dinsdagochtend met de gemeente Hoogeveen maakte duidelijk dat er geen beren meer op de weg zijn.

Donderdag om 7.30 uur wordt met betrokken ambtenaren nog een laatste ronde door het centrum gemaakt. Een allerlaatste check voor een zo coronaproof mogelijke Pulledag. ,,Het gaat goed komen, daar hebben wij alle vertrouwen in”, stelt Albert Jan Vos namens Binnenstad Hoogeveen.

De mededeling afgelopen maandag van demissionair premier Mark Rutte dat eendaagse festivals vanaf 14 augustus alleen onder strikte voorwaarden (waaronder maximaal 750 bezoekers) mogen doorgaan, heeft voor de Pulledagen geen gevolgen. ,,Wij zijn een doorstroomlocatie, geen evenementenlocatie. Dat is een cruciaal verschil”, stelt Vos.

Voorzorgsmaatregelen

De organisatie heeft diverse voorzorgsmaatregelen getroffen. Er komt een looproute voor het publiek met een paar plekken waar men kan oversteken. De stegen zijn bereikbaar, met uitzondering van een kleine steeg bij de Hema. Via de geluidsinstallatie kan het publiek indien nodig worden geïnformeerd. ,,Wij zijn bovendien met zo’n tien tot twaalf personen in het centrum aanwezig om mensen waar nodig aan te spreken. Wij dragen gele hesjes en zijn dus duidelijk zichtbaar”, vertelt Vos. Dreigt het te druk te worden in het centrumgebied, dan kunnen via matrixborden langs de toegangswegen nieuwe bezoekers daarover worden ingelicht.

Maandagavond is Vos samen met zijn dochter Daan met een mal, spuitbus en meetlint aan de slag gegaan om felgekleurde pijlen op de straat te spuiten die de looprichting aangeven. Op de Hoofdstraat werd om de 10 meter een pijl gezet. Vos was nog niet klaar, want ook de Hoofdstraat-Noord, Van Echtenstraat en het Van Echtenplein, en mogelijk zelfs de Schutstraat, wachtten nog op pijlen op de grond.

Braderie in verschillende segmenten

De eerste Pulledag van 2021 bestaat vooral uit een braderie, die opgedeeld is in verschillende segmenten. ,,Naast de traditionele braderie hebben we een boekenmarkt en hobbymarkt. De kinderrommelmarkt gaat als enige niet door.” Daarnaast zorgt mobiel entertainment voor levendigheid. Het avondprogramma dat de organisatie voor ogen had, komt te vervallen.

Dit jaar is extra aandacht uitgegaan naar een betere doorstroming van het verkeer, met name op Het Haagje en de Schutstraat. Om deze reden wordt een minder groot deel van de Schutstraat afgesloten. Verkeer wordt via het Schutsplein geleid. De parkeergarage blijft goed bereikbaar. Routes worden met borden aangegeven.

‘Eigen ondernemers en inwoners onze grootste drijfveer’

Vorige zomer moesten de Pulledagen volledig worden afgeblazen in verband met de coronamaatregelen. Ook de eerste dagen van dit jaar, die in juli op de agenda stonden, gingen niet door vanwege toch weer een toename van het aantal besmettingen in Nederland. Donderdag is het dan eindelijk toch zover, dankzij toch weer dalende cijfers. ,,Wij zijn er klaar voor en hebben er echt zin in”, laat Vos weten. Daarnaast vindt hij het evenement van groot belang voor de ondernemers. ,,Sommige van hen hebben een zware tijd achter de rug. Deze steun in de rug is belangrijk voor hen. Maar ook voor de Hoogeveners is het fijn dat de Pulledagen weer plaatsvinden. De toeristen moeten we natuurlijk ook niet vergeten, maar onze eigen ondernemers en inwoners zijn onze grootste drijfveer.”

Zijn verwachtingen? ,,Het wordt ongetwijfeld een drukke eerste Pulledag. Het leeft, merk ik om mij heen. Mensen hebben er weer zin in.” Na deze Pulledag volgen er nog twee.