Alfa-college biedt studenten opleiding Apothekersassistent een nieuw keuzedeel: medicatie bereiden

Samenwerking keuzedeel medicatie bereiden bezegeld van Pharma Assist en Alfa-college. Foto: Alfa-college

Het Alfa-college in Hoogeveen biedt studenten Apothekersassistent een uniek keuzedeel: medicatie bereiden. Bereidingsapotheek Pharma Assist aan de Dieselstraat in Hoogeveen is daarom een belangrijke partner van het Alfa-college in het opleiden van studenten Apothekersassistent.

Productiemanager Martijn ten Caat vertelt: „Het contact met het Alfa-college verloopt altijd goed en dat geldt vanzelfsprekend ook voor de samenwerking. We zijn in de gelegenheid en mogelijkheid om iets te kunnen betekenen in het vak Bereiden en kunnen daarmee bijdragen aan groeimogelijkheden voor studenten die geïnteresseerd zijn.”

Veel geleerd in de clean room

Vorig jaar liep Lisanne Everts stage bij Pharma Assist en heeft er veel geleerd en opgestoken. Ze kijkt er met veel plezier op terug. „Naast dat het leuk was, heb ik heel veel geleerd en goede begeleiding gehad. Op school zijn de lessen vooral gericht op de werkzaamheden in een openbare apotheek. Ik heb tijdens de stage een goed beeld gekregen wat daar aan voorafgaat, dus de bereiding. Vooral de werkzaamheden in de clean room, het steriele gedeelte, vond ik erg interessant.”

De cleanroom is voorzien van ruimtes met verschillende hygiënebarrières. Hoe verder de toegang tot de clean room hoe strenger de regels. Zo zijn bijvoorbeeld make-up en parfum niet toegestaan en moet elk deel van de huid bedekt zijn om verontreiniging te voorkomen en daarmee veilig om te gaan met steriele preparaten. „De ruimtes waarin wij werken zijn nog schoner dan een operatiekamer”, vertelt Martijn. „Er gaat eerst een hele procedure aan vooraf. Dat is voor de stagiaires de eerste belangrijke stap. Dat proces moeten ze eerst goed onder de knie hebben.”

Van gastlessen tot examens

Pharma Assist begeleidt niet alleen studenten tijdens hun stage, maar verzorgt daarnaast jaarlijks gastlessen en voorlichtingen voor de studenten. „Op deze manier geven wij hen inzicht hoe het er in de praktijk aan toe gaat”, geeft Martijn aan. „Het Alfa-college is de enige school die het keuzedeel Bereiden aanbiedt aan de studenten apothekersassistent. Het is ook mogelijk het examen voor het keuzedeel Bereiden hier bij Pharma Assist af te leggen. Daar is het Alfa-college echt uniek in.”

Nieuws

menu