Albert Weishaupt: 'Het zinnige gesprek wordt niet gevoerd' | Door de ogen van

Albert Weishaupt, bestuurder Roelof van Echten College. Foto: Gerrit Boer

Er gaat niets boven Groningen. Al meer dan dertig jaar is deze leus een ultiem voorbeeld van sterke regiomarketing. Treurig genoeg is de slagzin de afgelopen jaren niet waar gebleken, want er ging wel degelijk iets boven Groningen. De staat en de NAM bijvoorbeeld, die samen honderden miljarden verdienden aan het Groninger gasveld.

In de jaren dat de staatskas flink gespekt werd, voelden Groningers hun wereld beven en zagen de grond letterlijk en figuurlijk onder hun voeten wegzakken. Hun noodkreten bleven ongehoord. De grote bestuurders in het land schermden met geruststellende woorden en hielden ondertussen de focus op de centen. In plaats van een eerlijk verhaal te horen, zijn de Groningers de dupe van onwaarheden, smoesjes, drogredenering en ongetwijfeld ook een gebrek aan ‘actieve herinneringen’. De leugen regeert.

Feiten

De situatie rondom het Groninger gasveld is zo ellendig, omdat het zinnige gesprek niet wordt gevoerd. We moeten het over de feiten hebben, maar helaas lijkt het erop dat sommige meningen belangrijker zijn dan feiten. Kwalitatief goede meningen stellen ons in staat om feiten te voorspellen en deze te begrijpen. Echter is niet elke mening kwalitatief gezien even sterk. We zien de politiek de feiten en daarmee de waarheid uit het oog te verliezen. In het politieke spel hoort het kneden van de waarheid, maar ook het ingrijpen als leugens te ernstige consequenties hebben voor onze maatschappij.

Oog en hart voor de burger

In Nederland dragen we samen de zorg voor onze samenleving, waarin we leven als vrije, democratische burgers. Burgers die beschikken over de noodzakelijke kennis en vaardigheden en die de waarheid en onze vrijheid omarmen. Dat vraagt om betrokken bestuurders die oog én hart hebben voor de burgers en zich inzetten voor hun belangen. Daarom is het zo belangrijk dat u afgelopen woensdag uw stem heeft laten horen.

Ik hoop niet dat loze meningen ons hebben geleid tot onze stemkeuzes, maar dat we samen de daadkracht hebben om de werkelijkheid te zien voor wat hij is. Het onderwijs speelt hier vanzelfsprekend een belangrijke rol in. We begeleiden jonge mensen in hun ontwikkeling tot zelfstandige burgers, kritische denkers, vaardige vakmensen en mooie mensen. Het groeien en bloeien van jongeren is een fantastisch proces. Als je het mij vraagt, gaat daar niets boven.

Nieuws

menu