Al 70 jaar present bij iedere crisissituatie: Amerikaanse B-52’s tijdelijk gestationeerd in Europa

Iedere dag vliegen er tientallen passagiersvliegtuigen op zo’n 10 kilometer hoogte boven onze hoofden op weg naar hun bestemmingen over de gehele wereld. Maar het zou momenteel ook zomaar kunnen dat u, tussen al die hoogvliegende commerciële straalvliegtuigen met hun witte condensstrepen, het silhouet van een achtmotorige Amerikaanse B-52 bommenwerper ontdekt. Er zijn momenteel namelijk vier van die reusachtige bommenwerpers tijdelijk gestationeerd op de Engelse vliegbasis Fairford en die maken dagelijks oefenvluchten boven Europa.

Tijdens het laatste deel van hun vlucht van de VS naar Engeland die op 10 februari plaatsvond- werden de vier B-52's begeleid door Engelse Eurofighters.

Tijdens het laatste deel van hun vlucht van de VS naar Engeland die op 10 februari plaatsvond- werden de vier B-52's begeleid door Engelse Eurofighters. Foto: Corporal Alex Scott

Officieel heeft hun komst niets te maken met de crisissituatie rond Oekraïne, maar het is wel heel toevallig dat er net op dit moment vier van deze legendarische bommenwerpers vanuit de VS naar een Engeland zijn overgevlogen en het zouden er volgens sommige berichten ook zo maar nog meer kunnen worden. Zo gauw het ergens op de wereld militair spannend gaat worden, sturen de Amerikanen er B-52 bommenwerpers naar toe. Dat was al het geval tijdens de Cuba-crisis in 1962, de Vietnam-oorlog in de jaren ’60 en ‘70 en de Golfoorlog in de jaren ’90.

Nieuws

menu